Svet
11 ogledov

Dodatna pomoč Grčiji?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Bonitetna agencija Fitch pohvalila Grčijo, da je na pravi poti, vendar dodala, da bo najverjetneje potrebovala novo finančno pomoč.

Direktor bonitetne agencije Fitch David Riley meni, da je Grčija sicer presegla pričakovanja ter da kljub močnemu nasprotovanju javnosti in številnim protestom vztraja pri programu varčevanja; kljub temu pa poudarja, da bo grška pot do javnih financ še dolga.

Kljub krčenju javnofinančnega primanjkljaja in novega zadolževanja naj bi namreč javni dolg letos poskočil na skoraj 160 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Riley ocenjuje, da bi utegnila Grčija potrebovati dodatno pomoč držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada, če se ji prihodnje leto ne bo uspelo dolgoročneje zadolževati na finančnem trgu. Možnost dodatne zunanje pomoči je po Rileyjevih besedah velika, saj se bo Grčiji sami težko vrniti na vzdržno javnofinančno pot.

Fitch je sicer opozoril, da bi utegnil bonitetno oceno za grški državni dolg, ki je že tako na ravni ničvrednosti, letos znova znižati, če v drugi polovici leta ne bo prišlo do napovedanega preobrata v gospodarski dejavnosti in se država ne bo začela izvijati iz primeža recesije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.