Svet
15084 ogledov

Panika na Švedskem: Zaradi covida dodatni ukrepi in nova pravila

Švedska Epa
Prihodnji teden bi lahko sprejeli še nadaljnje ukrepe.

Švedska bo za prečkanje meje zahtevala potrdila o cepljenju obiskovalcev iz drugih nordijskih držav, saj postopoma zaostruje omejitve glede na naraščajoče število okuženih s covid-19 in zaskrbljenost glede različice omikron, je v četrtek sporočila švedska vlada.

Število na novo okuženih je v državi v zadnjih dneh poskočilo, čeprav še vedno v manjši meri kot v večini drugih evropskih držav. Oblasti so sporočile, da bodo potrebni nadaljnji ukrepi, če se bo trend naraščanja števila okuženih še naprej povečeval.

"Zaradi nove različice virusa omikron je težko napovedati, kako se bodo stvari razvijale," je na tiskovni konferenci povedala ministrica za zdravje Lena Hallengren. "Na Švedskem smo v razmeroma boljšem položaju, a tudi pri nas narašča število okuženih in obremenitev zdravstvenega sistema," je dodala.

Pravila o predložitvi covidnih certifikatov za nordijske države doslej niso veljala. Nova razširitev določbe, ki bo vplivala tudi na obiskovalce iz teh držav, bo začela veljati 21. decembra.

Napovedujejo tudi strožje ukrepe

Na Švedskem naj bi razmišljali o strožjih omejitvah, napovedali pa naj bi jih v prihodnjem tednu, ko bo agencija za javno zdravje objavila napoved nadaljnjega poteka pandemije.

"Pripraviti se moramo na poslabšanje razmer," je dejala Karin Tegmark Wisell, vodja agencije za javno zdravje. "Prihodnji teden bomo morda objavili nadaljnje ukrepe za upočasnitev širjenja okužbe," je napovedala Tegmark Wisell.

Od 1. decembra morajo organizatorji javnih shodov z več kot 100 ljudmi, predvsem v kulturnem, športnem in zabavnem sektorju, od udeležencev zahtevati potrdila o cepljenju ali uvesti dodatne ukrepe, kot sta razmik in omejeno število udeležencev. Ukrep sicer ne velja za restavracije, kavarne, trgovine, šole, javni prevoz in javne ustanove.

Švedska ima sicer še vedno eno najnižjih stopenj okužb in umrljivosti v Evropi.

Zaostrujejo tudi drugod v regiji

V začetku tega tedna so na Norveškem zaostrili omejitve za najmanj štiri tedne, da bi omejili širjenje različice omikrona ob rekordnih stopnjah okužb in hospitalizacij. Restavracije, hoteli in lokali najmanj štiri tedne ne bodo smeli streči alkohola. Ukrepe so zaostrili tudi na področju javnih prireditev in kulture. Predavanja na univerzah bodo potekala na daljavo. Razširili so tudi območja, kjer je obvezna maska.

Danska je kljub visoki precepljenosti ob ponovni rasti števila okužb zopet uvedla tudi številne omejitve.  Podaljšali bodo šolske božično-novoletne počitnice, omejili delovanje nočnih klubov, bari in restavracije lahko obratujejo najkasneje polnoči, po tej uri pa je prepovedana tudi prodaja alkohola. Oblasti so pozvale prebivalce k delu od doma.

Na Nizozemskem je vlada odločila, da zaradi omikrona prihodnji teden zapre osnovne šole in podaljša zaprtje javnega življenja v nočnih urah. Omejitve se tičejo tudi zasebne sfere, saj lahko ljudje doma sprejmejo le štiri goste.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • andrej1 07:30 17.december 2021.

    Ali avtor članka LAŽE, ali pa je NEPISMEN. Starting on Thursday this week, Sweden’s Public Health Agency IS RECOMENDING that all travellers arriving in Sweden over the age of seven take a Covid-19 test as soon as possible after arrival. ...prikaži več. Kje je tu panika? Podn od podna...

  • marko345 15:56 16.december 2021.

    Iz Slovenije odhajajo v Italijo, Avstrijo množično smučarji. Odhajajo s potrdili, ker tako od njih zahzevajo Italijani in Avstrijci. Če bo kdo staknil virus, ga ob prihodu domov o potrdilu ne bo vprašal nihče, ker na teh mejah ni kontrole ...prikaži več Ta vlada stalno namerno okožuje Slovenijo, ker je to njen cilj, škodovati državi.

  • rd2dmk2 14:34 16.december 2021.

    no našim fijakerjeeskim živalcam bi bilo dobro mal sneti plašnice pa da vidijo kako je okol..( mislim dansko in podobne veleopevane destinacije ).Sam se bojim da se bodo splašil in zareš čisto pobezljal.. upam srčno upam in želim da bi ...prikaži več bi pobezljal čim bolj stran pa naj potem tam mukajo, meketajo, rigajo in ritajo , samo da jih ne bo več k nam nazaj.