Svet
19 ogledov

Dodatno zaračunavanje za prtljago je zakonito

Zivljenje 20.06.13, prtljaga, foto: shutterstock Shutterstock
Letalske družbe lahko dodatno zaračunavajo za oddano prtljago potnikov, je danes odločilo evropsko sodišče, potem ko je zadevo v presojanje predal španski nizkocenovni letalski prevoznik Vueling.

Španija si je početje letalskih družb, ki dodatno zaračunavajo oddajo prtljago potnikov, prizadevala prepovedati.

Začelo se je s primerom potnice, ki je za povratno vozovnico med La Coruno in Amsterdamom leta 2010 plačala 241 evrov, Vueling pa ji je nato, ko je prek spleta urejala oddajo dveh kovčkov, zaračunal še 40 evrov. Španski varuh potrošnikov je letalskemu prevozniku naložil 3000 evrov kazni, špansko sodišče pa je primer preusmerilo na evropsko sodišče.

To je v današnji razsodbi poudarilo, da evropska zakonodaja letalskim prevoznikom omogoča prosto oblikovanje cen in pogojev prevoza. Kot je dodalo, oddana prtljaga ni "neizogiben in predvidljiv del storitve letalskega prevoza", saj lahko potnik potuje tudi brez nje. Drugače pa po mnenju sodišča velja za ročno prtljago, ki je "nujen kos" in zato - v vnaprej predpisanih dimenzijah - ne sme biti dodatno zaračunana.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.