Svet
2211 ogledov

Dogodki, ki bodo krojili svet

2022 Profimedia
V letu 2022 je pričakovati intenzivno nadaljevanje boja proti pandemiji covida-19, ki se kljub cepivom očitno še ne bo končala. Prav tako se obeta krepitev skupnega boja proti podnebnim spremembam.

Na drugi strani pa gre pričakovati tudi poglabljanje razlik med velesilami, zlasti med ZDA in Kitajsko, tako na trgovinskem kot tudi varnostnem področju. Nadaljevalo se bo tudi reševanje (oz. zapletanje) različnih konfliktov - od ukrajinske krize do iranskega jedrskega vprašanja.

Pred vrati pomembne volitve

V globalnem kontekstu bodo zato zelo pomembne vmesne kongresne volitve v ZDA 8. novembra, ker bo od njihovih izidov odvisno, ali bo imel predsednik ZDA Joe Biden še zadostno podporo v senatu in bo tako lahko še sprejemal pomembne odločitve.

ZDA volitve 2020 | Avtor: ZDA volitve 2020
Pomemben bo tudi kongres kitajske komunistične partije, ki naj bi za nov mandat na čelu države potrdil predsednika Xi Jinpinga. Kongres naj bi se odvil v drugi polovici leta. Pred tem bo Peking februarja gostil zimske olimpijske igre, s čimer bo kitajska prestolnica postala prvo mesto, ki bo gostilo tako zimske kot poletne olimpijske igre. Več zahodnih držav z ZDA na čelu je sicer napovedalo diplomatski bojkot iger.

Aprila bodo v ospredju zanimanja predsedniške volitve v Franciji, na katerih bo sedanji predsednik Emmanuel Macron, kot vse kaže, na pomembni preizkušnji. V aprilu so predvidene tudi parlamentarne volitve na Madžarskem, kjer bi združena opozicija pod vodstvom Petra Marki-Zayja lahko spodnesla dolgoletnega premierja Viktorja Orbana.

Sicer so parlamentarne volitve napovedane še na Portugalskem, Švedskem, Malti in v Latviji. Ključne za prihodnje razmerje sil na Zahodnem Balkanu pa bodo tudi predsedniške volitve v Srbiji 3. aprila ter parlamentarne v Bosni in Hercegovini 2. oktobra.

Pomembni mejniki za Evropo

Evropski parlament | Avtor: EPA/OLIVIER HOSLET EPA/OLIVIER HOSLET
Že januarja naj bi prišlo do spremembe na čelu Evropskega parlamenta, ko naj bi predsednica postala Maltežanka Roberta Metsola. EU pa naj bi spomladi odločala tudi, ali bodo predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu obnovili mandat.

Francosko predsedstvo Svetu EU naj bi v prvi polovici leta sklenilo konferenco o prihodnosti Evrope. Ali bo ta proces prinesel konkretne reforme za EU, pa bo treba še počakati. Razprave se bodo zagotovo nadaljevale tudi med češkim predsedovanjem v drugi polovici leta.

V prihodnjem letu bo tudi nekaj pomembnih obletnic in jubilejev. Britanska kraljica Elizabeta II. bo v februarju napolnila 70 let na prestolu, največ od vseh britanskih monarhov doslej. Minilo bo pol stoletja od izbruha afere Watergate, ki je odnesla predsednika ZDA Richarda Nixona. Minilo bo tudi 50 let, odkar je Nixon obiskal Peking in s tem priznal komunistično Ljudsko republiko Kitajsko. In minilo bo 25 let od vrnitve Hongkonga Kitajski.

V letu 2022 bo tudi 30. obletnica začetka vojne v BiH ter 50. obletnica "krvave nedelje", pokola protestnikov na Severnem Irskem. Brazilija bo medtem praznovala 200 let neodvisnosti, Irska sto let, Indija in Pakistan pa 75 let neodvisnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Laura_Deblois 09:43 01.januar 2022.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Valliolissa
    Valliolissa 20:46 31.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m