Svet
328 ogledov

Dojenček umrl, ker je bil na brezglutenski prehrani

slovenija 27.06.12. dojencek, otrok, rokica, starsi, novorojencek, nega, foto: s Shutterstock
Starša sta ignorirala opozorila, da brezglutenska prehrana za sedemmesečnega otroka ni primerna.

Belgijski par, ki ima v mestu Beveren trgovino z biološko hrano, je vztrajal pri tem, da se njun otrok prehranjuje brezglutensko. Med drugim je otrok pil mleko iz kvinoje, čeprav so zdravniki svarili, da zanj to ni primerno. 

Preden je leta 2014 umrl, je tehtal le nekaj več kot 4 kilograme, kar je približno polovico manj, kot naj bi tehtal otrok njegove starosti. Avtopsija je pokazala, da je umrl dehidriran in s praznim želodcem, piše The Independent. 

Belgijsko tožilstvo je starša obtožilo, da sta kriva za sinovo smrt. "Starša sta postavila svojo diagnozo, da ima otrok intoleranco na gluten in laktozo. V otrokovi zdravniški kartoteki ni nikakršnih zapisov o tem. Družina ni bila poznana socialni službi," so še sporočili s tožilstva. 
Staršema očitajo tudi to, da sta otroka, ko je stradal, peljala k homeopatskemu zdravniku na drugi strani države namesto v bližnjo bolnišnico. 

Otrokov oče je v njun zagovor dejal, da otroka nista peljala k zdravniku, ker nista opazila, da bi se z njim dogajalo kaj nenavadnega. "Včasih je pridobil malo teže, včasih jo je malo izgubil. Nikoli nisva želela, da bi najin sin umrl," je dejala otrokova mati. 

Njuna odvetnica je dejala, da sta starša otrokove težave pripisala težavam s hranjenjem. "Otrok je imel krče, ko so ga hranili po steklenički in njegovi starši so poskusili alternativne možnosti," je dejala odvetnica Karine Van Meirvenne. "Ovseno mleko, riževo mleko, ječmenovo mleko, kvinojino mleko. Vse te izdelke je mogoče kupiti v njuni trgovini." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 09:53 22.junij 2017.

    Jap, pravilno si zaključil. Danes sem slučajno naletela na originalen članek. Otroček je bil hranjen po flaški izključno z veganskim mlekom.http://www.inquisitr.com/4292121/baby-lucas-dead-from-vegetable-milk-diet-parents-convicted/

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 09:51 22.junij 2017.

    Pa še originalni članek, ki pravi, da je otroček dobival vegansko mleko, torej otrok ni dobival beljakovin in maščob pomembnih za razvoj.Kdo za vraga je prevajal in pisal tele članke. Danes je tale isti članek kot v Zurnalu tudi ...prikaži več v Slovenskih novicah. Samo kopirajo novinarji en od drugega in pišejo krneki - izkrivljena resnica, nič drugega. Da se bere in poneumlja ljudi.Link do originalnega članka:http://www.inquisitr.com/4292121/baby-lucas-dead-from-vegetable-milk-diet-parents-convicted/

  • Igorgeus 09:52 19.maj 2017.

    Če bi bil alergičen na gluten, bi tudi problematizirali brezglutensko prehrano?