Svet
7857 ogledov

Dojenčica umrla zaradi "poljuba"

Dojenček
Osemnajst dni stara deklica je umrla za posledicami bolezni, ki jo je dobila zaradi stika z osebo, ki je prebolevala herpes.

Virus, ki bi se pri drugi osebi pretvoril v herpes, je pri novorojenčici iz zvezne države Iowa v ZDA napredoval v meningitis HHV-1. Od koga se je deklica okužila, starša ne vesta, zdravniki so njiju testirali in potrdili, da ona dva nista bila prenašalca.

Dekličino zdravstveno stanje se je močno poslabšalo teden po njenem rojstvu. Starša sta se šest dni po rojstvu deklice poročila. Dve uri po poroki so se pri deklici začeli kazati prvi znaki težav. Deklica ni več jedla in se ni zbudila. "Nehala je dihati in vsi organi so začeli odpovedovati," je za WHOtv.com povedala dekličina mama.

Nekaj časa je bilo dekličino stanje stabilno, a se je nato spet hitro poslabšalo. Zdravniki so bili nemočni in deklica je, stara 18 dni, umrla. Dekličina starša vsem staršem polagata na srce, naj bodo previdni, ko gre za stik med novorojenčkom in drugimi ljudmi.

Prva dva meseca sta kritična

HSV-1 je virus, ki povzroča herpes in se zelo redko razvije v virusni meningitis. Osebe lahko prenašajo virus, četudi nimajo herpesa. Pediatrinja Tanya Altmann je za CNN dejala, da se pogosto zgodi, da so ljudje okuženi, a ne kažejo simptomov. "Prva dva meseca po rojstvo sta zelo kritična, saj se virus lahko hitro širi in povzroči resne zaplete," je opozorila Altmannova. Prvi simptomi so zaspanost, slabost, vročina, zmanjšan tek in glavoboli. Najbolj občutljivi so otroci, mlajši od meseca dni in tisti s šibkim imunskim sistemom.

Pediater Amaran Moodley iz bolnišnice Blank Children’s Hospital, kjer so zdravili deklico, miri. Kot pravi, največje tveganje predstavljajo ljudje, ki imajo herpes. V tem primeru odsvetuje neposreden stik z dojenčki. Ob tem dodaja, da je pri polovici ljudi omenjeni virus prisoten in da za večino otrok, starejših od osem mesecev, ne predstavlja težav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.