Svet
9 ogledov

Dojenčico ozdravili HIV

dojenček porodnišnica Shutterstock
Revolucionarna ozdravitev: zdravniki v Misisipiju ozdravili deklico, ki se je rodila okužena z virusom HIV. Primer bi lahko bil prelomen pri zdravljenju najmlajših, okuženih s tem virusom.

Pri deklici je prišlo do tako imenovane funkcionalne ozdravitve, kar se zgodi zelo redko. Oseba ne potrebuje več zdravil, testi pa ne kažejo več prisotnosti virusa. Zdravniki bodo morali izvesti še veliko testiranj, da bi ugotovili, ali bi zdravljenje lahko enako vplivalo tudi na druge otroke, okužene s HIV.

"To je dokaz, da je HIV potencialno ozdravljiv pri dojenčkih," je na konferenci v Atlanti, kjer so predstavili rezultate zdravljenja, pojasnila zdravnica Deborah Persaud.

Povsem običajen koktajl zdrav

Deklica se je rodila julija 2010. Pri njeni materi so okuženost s HIV ugotovili tik pred porodom. Ker mama ni dobivala nobenega zdravila pred porodom, so zdravniki vedeli, da obstaja velika verjetnost, da ga bo prenesla na svojo še nerojeno hčerko. To so potrdili prvi testi tik po rojstvu, zato so deklico začeli zdraviti z običajnim koktajlom zdravil, ko je imela le 30 dni.

Ne poznajo še vseh okoliščin

Deklico so zdravili 18 mesecev, nato pa je njena mama brez pojasnila prenehala voziti deklico na terapije. Ko se je znova pojavila deset mesecev pozneje, so bili zdravniki osupli – vsi testi, ki bi lahko pokazali prisotnost virusa HIV, so bili negativni. "Takrat sem vedela, da se soočam z nenavadnim primerom," je dejala pediatrinja Hannah Gay, ki je zdravila deklico. Gayeva in njeni kolegi so opravili še vrsto zapletenih testiranj, ki pa so vsi dali enak rezultat. Deklica ne dobiva več zdravil, jo bodo pa še naprej budno spremljali.

Zdravnike zdaj čaka veliko dela, da ugotovijo, kaj je pri deklici pripeljalo do tako razveseljivega konca. Vse starše pa so opozorili, naj nikar ne prekinjajo terapije svojih otrok, da bi ugotovili, ali bo morda virus izginil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.