Svet
0 ogledov

Dojenčka častijo kot slonjega boga

Za nekatere je Risab reinkarnacija boga Ganeša, za druge pa plod črne magije. Žurnal24 main
Odkar se je januarja letos v nepalski gorski vasici rodil otrok s štirimi rokami in nogami, množice hindujcev romajo v omenjeno vas, da bi počastile "reinkarnacijo boga Ganeša".

Pet dni je Januk Ghimire (30) trpela neznosne predporodne muke, preden je januarja letos na svet privekal njen sin Risab. Mamica je ostrmela: njen sin je imel štiri roke, štiri noge, dva trebuha in eno glavo. V bistvu je Risab zrasel z bratom dvojčkom. Za nekatere je Risab posledica krute igre narave, za mnoge hindujce pa reinkarnacija boga Ganeša, slonjega boga, ki ima v svojih različnih pojavnih oblikah od štiri do 16 rok.

Vasica v nepalskem visokogorskem okrožju Ramechap, kjer živi zdaj šestmesečni Risab, je medtem postala pravi romarski kraj hindujcev. H "Ganeševi reinkarnaciji", ki živi na 2.000 metrov nadmorske višine, se je odpravilo že pet tisoč vernikov. "Mnogi pravijo, da je kot bog, ga častijo in mu darujejo hrano, obleke ali celo denar," je za Guardian povedal Risabov oče Rikhi Ghimire (32) in dodal:  "Drugi pa pravijo, da je opica ali celo čarovniško dete."

Risabova mati Januk, ki je pred njim rodila že dva fantka, pravi, da jo je ob prvem pogledu na novorojenčka spreletel srh: "Bala sem se, kaj bodo porekli vaščani. Če ne bi bilo mojega soproga, bi verjetno že pobegnila, saj me mnogi obtožujejo, da sem čarovnica." Po besedah Januk je vzgoja sina s po štirimi telesnimi udi že tako težaven zalogaj. Zaplete se že pri preprostih opravilih, kot so kopanje, mazanje z oljem ali ko ga polagajo v posteljo.

Risabova družina živi v enosobni hiši iz kamna, ki si jo delijo skupaj s kozami in kurami. Oče dela po cele dneve na njivah, mati pa gospodinji.

Operacije si ne morejo privoščiti
Rikhi pove, da se je z Risabom že pred tedni odpravil do bolnišnice v nepalski prestolnici Kathmandu. Zdravniki so mu povedali, da je možnost operacije otroka realna, vendar bi ga morali pred tem šest mesecev opazovati. Tega si revna Risabova družina ni in ne more privoščiti. "S sinom sem se še na isti dan vrnil v domačo vas. Operacija bi bila drag poseg, ki si ga ne moremo privoščiti."

Kirurg Sujan Patan z medicinskega kolidža v Kathmanduju pravi, da je Risab fenomen, na kakršnega "ni še nikoli naletel". Po njegovih besedah se pojav zraščenih dvojčkov pojavi pri enem od 200 tisoč rojstev. "Operacija je možna. A verjetnost preživetja je zgolj 25-odstotna."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.