Svet
8 ogledov

Dokumenti uhajajo tudi pri Palestincih

Palestinci naj bi bili pripravljeni popustiti pri delitvi Jeruzalema. (Foto: Reu Žurnal24 main
Razkriti dokumenti, ki kažejo na veliko pripravljenost popuščanja s strani palestinskih oblasti za dosego kompromisa z Izraelom. Odzivi različni.

Palestincem se je zgodilo razkritje po vzoru zadnje afere z ameriškimi diplomatskimi depešami.

Televizija Al Jazeera trdi, da ima v rokah dobrih 16 tisoč tajnih dokumentov o srečanjih, elektronskih sporočilih in komunikaciji med Palestinci, Izraelci in ameriškimi voditelji. Nanašajo se na mirovna pogajanja v obdobju med letoma 2000 in 2010.

Doslej razkriti podatki kažejo, da je bila palestinska stran leta 2008 pripravljena Izraelu odstopiti velik del zasedenih delov vzhodnega Jeruzalema. Poleg tega naj bi palestinski pogajalci predlagali mednarodni nadzor nad islamskimi objekti v tem mestu in omejili število beguncev, ki bi se v mesto vrnili, na 10 tisoč. Palestina uradno vztraja, da se imajo vsi Palestinci, ki so bili v letih 1948 in 1949 prisiljeni domovino zapustiti, pravico vrniti.

Pogajanja so propadla po izraelskem napadu na Gazo konec leta 2008.

Kaj je ponudil Izrael?
Glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat je dokumente že označil za "skupek laži". Trdi, da pogajalskih izhodišč niso spreminjali in da niso popuščali Izraelu. Poudarja, da bi Izrael v primeru, da bi navedbe držale, zagotovo pristal na podpis mirovnega sporazuma.

Oglasilo se je tudi palestinsko gibanje Hamas, ki Fatahu očita izdajo palestinskih interesov. "Nihče se ne vpraša, kaj je Izrael ponudil v zameno za palestinska popuščanja," pa opozarja palestinski diplomatski predstavnik v Veliki Britaniji Manuel Hassassian.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.