Svet
2 ogledov

"Dolgo me ni bilo"

Ivo Sanader HDZ Hrvaska volitve Reuters Žurnal24 main
Ivo Sanader je od 12. ure spet poslanec hrvaškega sabora. "Dolgo me ni bilo," je z nasmeškom na ustih dejal zbranim novinarjem.

Poslanci hrvaškega sabora so malo pred 12. uro dobili odgovor na vprašanje, ali se bo Ivo Sanader pojavil v parlamentu. Nasmejani Sanader je na vprašanje, ali ve, kaj mu pripravljajo hadezejevci, odgovoril, da nima pojma, poroča 24sata.

16.000 kun plače Po prisegi je Sanader upravičen do nekaterih ugodnosti. Kot poslanec bo spet imel imuniteto, plača pa bo znašala minimalno 16.000 kun mesečno. Če bo predsedništvo sabora odobrilo, bo dobil tudi svojo pisarno.

Ob vstopu je predsednika sabora Luko Bebića vprašal, kje naj se usede. Bebić ga je poslal med sdepejevce, ki jih je odločitev šokirala, a so se kmalu uprli. Sanader se je moral z mesta, kamor so ga najprej posedli, hitro umakniti. Sedel je poleg Nevia Šetića, a tudi tam ni bil dolgo. Na koncu so ga posedli na med hadezejevce, kjer bi moral sedeti.

Kje bo sedel?
Med poslanci HDZ in Bebićem se je razvila vroča debata. "Poslovnik določa, da o tem, kdo kje sedi, odloča predsedstvo sabora na predlog polsanskih klubov. Ko bo predlog HDZ-ja prispel na predsedništvo, bomo v roku 10 dni o tem odločali. Je to jasno?" je bil odločen Bebić.

V HDZ jih Bebićeva razlaga ni zadovoljila. "Predložil sem vam ta predlog, ampak vi niste želeli sklicati predsedništva sabora. Če bi ga sklicali, bi imeli naš predlog," je dejal Andrija Hebrang. Bebić mu je odvrnil, da se predsedništvo do sedaj ni nikoli sestajalo samo zato, da bi spreminjalo sedežni red in da se tudi tokrat ne bo. Sanader tako do nadaljnjega sedi med svojimi nekdanjimi poslanskimi kolegi.

Aplavza (skoraj) ni bilo
Sanader je ob prisegi zaman čakal na ovacije. Zaploskali so mu edino Ivan Čehok, Josip Rošin in Mario Zubović.

Načrt HDZ-ja padel v vodo
Člani HDZ-ja so že pred današnjo sejo po poročanju Jutarnjega lista pripravili načrt, kako Sanaderja posaditi čim dlje od njih. Usedel naj bi se na mesto člana SDP Marija Habeka, ki bi se usedel na mesto bivšega SDP-jevca Zorana Vinkovića, ta pa se bo presedel poleg Dragutina Lesarja. Lesar bi izpodrinil Milivoja Škvorca iz HDZ, ki bi sedel na mestu Željane Podrug. Slednja je bila Sanaderjeva namestnica in se ji je iztekel mandat.

Namera HDZ je vzbudila veliko ogorčenje v opozicijski SDP. "Mi se naših bivših članov ne sramujemo. Vsi, ki so odšli iz SDP, še naprej sedijo v naših poslanskih klopeh," so ogorčeni SDP-jevci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.