Svet
23032 ogledov

Dolgoročna vremenska napoved: Takšna jesen nas čaka

Jesen Epa
AccuWeather je izdal dolgoročno vremensko napoved za letošnjo jesen.

Večji del Evrope se to poletje bori z rekordno visokimi temperaturami, sušo in gozdnimi požari, ki so prizadeli vse vidike življenja. Zahodna Evropa je preživela enega najtoplejših junijskih doslej, vročina pa se je še v juliju zgolj okrepila. Sredi poletja so bile na več mestih zabeležene najvišje temperature od začetka meritev, vse od Portugalske, Francije do Združenega kraljestva ter številnih drugih krajev. Evropejcev, ki upajo, da bo jesen prinesla olajšanje, dolgoročna napoved meteorologov AccuWeather ne bo razveselila. 

Vremenoslovci tako napovedujejo, da bodo na prehodu v jesen še vedno prevladovali topli in suhi vremenski pogoji. Meteorolog Tyler Roys je dejal, da bodo toplejše temperature od običajnih še naprej vztrajale v zahodni in srednji Evropi skozi večji del jesenskih mesecev, v vzhodnh delih celine bodo visoke temperature vztrajale še dlje.

 "Na splošno bo sezona topla in prehod k običajnim temperaturam počasen," napoveduje Roys.

Napoved za jesen | Avtor: Accuweather Accuweather
Tudi v Sloveniji bodo nadpovprečne temperature vztrajale še v jesen, ki se bo začela v četrtek, 1. septembra. Tri tedne kasneje ji sledi jesensko enakonočje, ki je uradni začetek jeseni na severni polobli.

Več padavin šele kasneje jeseni

Po napovedih Accuweather bodo običajno nižje temperature dosežene šele v novembru. Ta mesec so običajne temperature v Londonu gibljejo okoli 10 stopinj Celzija. Pariz po navadi vstopa v jesen pri temperaturah med 21 in 23 in Madrid pri 27 stopinjah Celzija, preden se najvišje temperature v španski prestolnici v zadnjem delu jeseni spustijo med 10 in 15 stopinj Celzija. Povprečna visoka temperatura v vzhodni Evropi je v začetku septembra okoli zgornjih 18 do 21 stopinj Celzija, nato pa do konca novembra pade na nič stopinj Celzija. Na Balkanu in v Grčiji normalne visoke temperature v istem časovnem obdobju padejo iz približno 30 do 16 do 21 stopinj Celzija.

Dež bo po napovedih v nekaterih evropskih državah prišel šele pozneje jeseni, ko bodo obsežnejše padavine zajele predvsem severne dele celine, nekaj pestrega vremena bo vladalo tudi nad jugovzhodnimi deli Evrope. Večje količine padavin se pričakujejo konec oktobra in v začetku novembra. "Do takrat bi lahko vztrajala najhujša suša za območja južne Anglije, Francije in Nemčije v zadnjih desetletjih," je dejal Roys.

Dolgotrajna suša bo zaradi zelo nizkih vodostajev rek, na primer porečja Pada v Italiji, ki se sooča z eno najhujših suš v zadnjih 70 letih, še naprej ogrožala oskrbo s hrano in vodo ter prevoz blaga po Evropi. Tudi kmetijstvo in drugi sektorji bodo posledično na udaru. Meteorologi svarijo tudi na druge posledice poletnih vremenskih dogajanj, zaradi katerih bodo drevesa verjetno izgubila liste prej kot običajno, jesenske barve pa bodo na splošno manj živahne. V septembru bo še vedno vztrajala visoka požarna ogroženost, še dodajajo meteorologi.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.