Svet
2 ogledov

Dolly le še nevihta

Vojaki evakuirajo prebivalce v mestu Matamoros. Žurnal24 main
Potem ko se je pomaknil čez ameriško državo Teksas, je orkan Dolly oslabel v tropsko nevihto.
 

Orkan oslabel

Prvi letošnji orkan, ki je prizadel območje ZDA, ni povzročil večje škode. Sprva je dosegal hitrost 160 kilometrov na uro, nato le še 120, orkan druge stopnje pa se je sedaj spremenil v nevihto.

V noči na četrtek je orkan Dolly dosegel kopno v ameriški zvezni državi Teksas. Z nacionalnega centra za orkane so sporočili, da je bil center samega orkana okoli 90 kilometrov severozahodno od teksaškega mesta Brownsville.

Okoli devete ure zvečer so se vztrajni vetrovi zmanjšali, dosegli so hitrost le še do 110 kilometrov na uro. Za orkan prve stopnje so značilni vetrovi, ki pihajo vsaj 120 kilometrov na uro. Še vedno ostajajo opozorila med mesti Brownsville in Port Aransas, za druga področja pa ni več nevarnosti.

Orkan se je zmanjšal v nevihto. © Reuters

 
Ko je orkan v sredo zgodaj popoldne dosegel tla Teksasa, je imel moč druge stopnje. S hiš je odkrival strehe, poplavljal ulice in preplašil prebivalce, ki so si iskali zavetišča. V roku ene ure se je zmanjšal za eno stopnjo, vendar je za seboj na več področjih pustil pravo opustošenje.

Vetrovi, ki so trgali kable z električno napeljavo, so pihali s hitrostjo 160 kilometrov na uro, poškodovali pa so vsaj eno osebo. Sedemnajstletni fant je padel s sedmega nadstropja, poškodoval si je glavo, zlomil si je nogo in kolk.

Dolly je bila v torek popoldne prekategorizirana v orkan 1. stopnje z vetrovi več kot 120 kilometrov na uro, potem ko se je iz Mehiškega zaliva s hitrostjo 18 kilometrov na uro počasi pomikala proti kopnemu na mejnem območju med ZDA in Mehiko in ogrožala nasipe okrog reke Rio Grande.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.