Svet
11 ogledov

Določena je meja Makedonije

Sporazum o meji sta tako ratificirali obe državi. © AFP Žurnal24 main
Sporazum o kosovsko-makedonsko meji so podpisali tudi v Skopju. Razburjeni opozicijski poslanci so zahtevali razkritje podpisnikov sporazuma, saj menijo, da ta daje makedonsko ozemlje Kosovu.

Za sporazum je glasovalo 72 poslancev, 11 jih je  bilo proti. Podpirali so ga koalicijski poslanci in poslanci albanskih strank, saj naj bi šlo za dokument državnega in nacionalnega interesa.

Opozicijski poslanci Liberalno demokratske stranke pa so zasedanje parlamenta celo protestno zapustili. Menijo, da sporazum "dejansko daje makedonsko ozemlje Kosovu." Po poročanju makedonskih medijev naj bi s sporazumom Kosovu pripadlo spornih 15 hektarov ozemlja v vasi Debalde, za katere Makedonija ni mogla dokazati, da so njeni.

Vzpostavljeni diplomatski odnosi

Po ratifikaciji sporazuma sta zunanja ministra držav Skender Hyseni in Antonio Milošoski podpisala sporazum o vzpostavitvi diplomatskih odnosov. Sedaj bodo tako sledili koraki, potrebni za odprtje veleposlaništev in akreditacijo veleposlanikov v obeh državah.

2500 spornih hektarov

Do sporazuma sta državi sicer prišli po več mesecih pogajanj. Okoli 2500 hektarov spornega ozemlja v skladu s sporazum prihaja pod Makedonijo. Območje je namreč po prihodu mednarodne uprave na Kosovo 1999 ostalo nedefinirano. Še danes to območje nadzira okoli 1000 ameriških pripadnikov mirovnih sil na Kosovu Kfor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.