Svet
6 ogledov

Doma po 21 letih

Rachid Ghannouchi je dočakal topel sprejem na letališču v Tunisu. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Več kot tisoč Tunizijcev je na letališču pričakalo opozicijskega voditelja Rachida Ghannouchija, ki se je po 21 letih vrnil v domovino.

Voditelj prepovedane stranke Ennahda se je po odhodu predsednika Zine al-Abdine Ben Alija vrnil iz izgnanstva v Londonu. "Danes sem zelo srečen," je 69-letnik dejal ob vkrcanju na letalo v Londonu. "Z vrnitvijo domov se vračam v arabski svet kot celoto. Še vedno sem voditelj moje stranke. Če bodo potekale svobodne in pravične volitve, bo Ennahda sodelovala na parlamentarnih volitvah, ne pa na predsedniških volitvah."

Tunizijska prehodna vlada še ni sporočila, kdaj bodo potekale nove volitve.

Ghannouchijeva stranka naj bi pomagala pri vzpostavitvi demokratičnega sistema, socialno-pravične države in končala z diskriminacijo skupin, ki so bile prepovedane. Stranka naj ne bi predlagala predsedniškega kandidata, prav tako se Ghannouchi ne namerava potegovati za katerokoli od javnih funkcij.

Ghannouchijevo stranko je Ben Ali označil za islamistično teroristično skupino in jo konec osemdesetih let prepovedal. Ennahda je bila najmočnejša opozicijska stranka v Tuniziji pred letom 1989, ko je moral Ghannouchi zapustiti državo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.