Svet
15 ogledov

Domnevnega terorista 'utapljali' kar 83-krat

Guantanamo je znan predvsem kot zapor, v katerem so se stražarji izživljali nad Žurnal24 main
Ameriška obveščevalna agencija Cia je že maja leta 2002 zahtevala odobritev za zasliševanje terorističnih osumljencev s pomočjo t. i. vodnega deskanja.

Kot kažejo v sredo v Washingtonu objavljeni dokumenti, je Cia odobritev tudi dobila. Gre za primer Palestinca Abuja Zubajdaha, ki naj bi imel informacije o skorajšnjih terorističnih napadih. Pri njem so postopek vodnega deskanja izvedli kar 83-krat. Cia je za odobritev zaprosila visoke uradnike v Washingtonu, vključno s tedanjo svetovalko za nacionalno varnost Condoleezzo Rice. Ameriško pravosodno ministrstvo naj bi konec julija 2002 Cii ustno dalo vedeti, da je vodno deskanje zakonito, 1. avgusta pa je sledila še pisna odobritev, kažejo dokumenti, ki jih je objavil senatni odbor za obveščevalne službe.

Bela hiša pa je v sredo zavrnila zamisel o imenovanju posebnega neodvisnega sodnika, ki bi preiskoval uporabo različnih oblik mučenja v postopkih Cie v času administracije predsednika Georgea Busha. Obamova administracija je že dva dni po prevzemu položaja sporne oblike zasliševanja prepovedala, vendar pa je pod močnim pritiskom, naj zagotovi, da bodo odgovorni za mučenje v prejšnji administraciji kaznovani.

Predsednik Obama je že dal vedeti, da ne podpira preiskav proti agentom Cie, ki so izvajali mučenje na podlagi pravnih mnenj, ki so jih prejeli, ni pa izključil preiskav proti avtorjem internih dokumentov, s katerimi so mučenje dovoljevali, pri čemer je odločitev prepustil pravosodnemu ministrstvu. Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs pa je v sredo dejal, da "bodo pravniki, ki se bodo ukvarjali z zadevo, sposobni presoditi, ali je prihajalo do kršenj zakonov".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.