Svet
41 ogledov

Domnevno smrtonosno zdravilo tudi pri nas

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V Nemčiji obravnavajo primere bolnikov, ki so v sklopu zdravljenja jemali domnevno škodljivo zdravilo. Več naj bi jih namreč prav zaradi tega umrlo.

Nemci so pod drobnogled vzeli zdravilo Pradaxa, ki naj bi povzročilo smrt več bolnikov, je poročal RTL. V zadnjem času so namreč zabeležili več primerov smrti bolnikov (na enem od nemških spletnih portalov RP online smo zasledili, da naj bi bilo smrtnih žrtev okoli 50), za katere sumijo, da jim je škodilo prav to zdravilo. Pradaxa naj bi sicer zmanjševala tveganje za kap in nastanek krvnih strdkov pri ljudeh z atrijsko fibrilacijo, ki ni posledica težav s srčno zaklopko; zmanjšuje torej možnost nastajanja krvnih strdkov v telesu.

Pol milijona ljudi se zdravi s tem zdravilom

Do zdaj je bilo znano, da je potrebna izdatna previdnost pri zdravljenju bolnikov nad 75 let ter da je možnost krvavitev po uporabi tega zdravila večja pri tistih, ki imajo težave z ledvicami. Po svetu naj bi z njim zdravili okoli 450 tisoč ljudi. Ker je zdravilo tudi na slovenskem trgu, smo vprašanja v zvezi s tem naslovili na Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) in Lekarniško zbornico Slovenije – odgovor pričakujemo pozneje danes.

Komentarjev 1
  • privat 19:40 03.november 2011.

    briga državo za smrtne primere...glavno je da se privarčuje ..