Svet
170 ogledov

Donald Trump zaprisegel kot 45. predsednik ZDA

Donald Trump, Melania Trump
1/18
EPA
Donald Trump je zaprisegel kot 45. predsednik ZDA. Zaprisego sta od blizu spremljala tudi starša prve dame Melanie, Viktor in Amalija Knavs.

Pred sedežem ameriškega kongresa na Kapitolu je kot 45. predsednik ZDA zaprisegel Donald Trump. V svojem prvem govoru kot ameriški predsednik se je zahvalil nekdanjemu predsedniku za pomoč pri prenosu oblasti.

"Ne prenašamo le oblasti z ene administracije na drugo, ampak iz Washingtona nazaj ljudem," je dejal Trump. "To je dan, ko so ljudje spet postali voditelji te države. Pozabljeni ne bodo več pozabljeni. Zdaj vas vsi poslušajo."

Donald Trump | Avtor: EPA EPA

"Ameriko bomo postavili na prvo mesto"

Trump je napovedal, da bodo sedaj gledali le še v prihodnost. "Od danes bo našo državo vodila nova vizija. Od zdaj bo le Amerika prva. Vsaka odločitev o trgovini, davkih, … bo sprejeta v korist ameriških delavcev in ameriških družin. Braniti moramo svoje meje, da nam ne bodo več kradli izdelkov, služb in tovarn," je bil odločen Trump. Ob tem je obljubil, da se bo za državljane boril do zadnjega diha in jih ne bo razočaral.

Napovedal je nova delovna mesta, nove ceste, mostove, letališča, železnico. "Sledili bomo dvema praviloma: kupujte ameriško in najemajte ameriško." Dodal je, da se bodo trudili za sodelovanje s tujimi državami, a se pri tem zavedali, da lahko vsak postavi svoje interese na prvo mesto. 

"Prihaja čas dejanj"

Ni več prostora za predsodke, je poudaril, saj se je treba pogovarjati tudi o tistih stvareh, o katerih se ne strinjajo. "Razmišljati moramo veliko in sanjati še večje. Narod lahko živi le dokler se trudi. Ne bomo sprejemali politikov, ki samo govorijo, se samo pritožujejo in nikoli nič ne naredijo. Čas za prazno govorjenje je mimo. Prihaja čas dejanj." 

 

Melanijina starša spremljala zaprisego čisto od blizu

Med zbrano elito, ki je bila priča zaprisegi Donalda Trumpa, sta bila tudi starša Melanie Trump. Na fotografijah ju je moč videti, kako nasmejana gledata vnuka in hčerko. Spomnimo, Melanijina starša sta bila prisotna na odru, ko je imel Donald Trump govor po razglasitvi zmage na predsedniških volitvah. 

Poleg Baracka in Michelle Obama so se inavguracije udeležili tudi drugi nekdanji predsedniki ZDA s soporogami, in sicer Bill ClintonGeorge Bush in Jimmy Carter. George Bush starejši se je zaradi zdravstvenih težav že pred časom opravičil

Barron Trump, Melania Trump, starša Knauss  | Avtor: EPA EPA

Barron Trump,Melania Trump, starša Knauss | Avtor: EPA EPA

 

 

 

 

 

 

 

Najprej v Belo hišo

Melania in Donald Trump sta po slovesnosti v cerkvi St. John's odšla v Belo hišo, kjer sta ju sprejela Michelle in Barack Obama. Oba predsednika, star in novi, se tradicionalno srečata na zajtrku pred začetkom inavguracijskih slovesnosti. Od tam so se skupaj odpeljali na prizorišče inavguracije, kot to veleva tradicija. 

Komentarjev 50
  • Zmago 08:43 23.januar 2017.

    @MajaZmaja prisega na Bosance! ;-))))Od tam je izraz "sponzoruša". Očitno ne veš, kaj to pomeni ! To pomeni da baba v zameno za kavs vzdržuje in hrani (sponzorira) "moškega" (bitango) !! ;-)))Tega pa Melanija ZAGOTOVO NI DELALA !!

  • wolf.ata 11:55 22.januar 2017.

    gospa Melania je svojega (zate velja AtaAufbiks) sina Barron-a Trump naučila gladko govoriti in pisati ter vse ostalo Slovensko,mislim pa,da obvlada tudi Francoščino in seveda Ameriški (Angleško-Ameriški)domač jezik,po mami je skromen otrok in po očetu ima vse lastnosti Trump-ove dinastije,ki so poslovneži.....

  • MihaPu 22:13 21.januar 2017.

    Spamaš in imaš 100 komentarjev nenkrat in zapolneš celo stran in samo tvoje ime je vidno, se ti to ne zdi, da si ti "demokracijo" malo po svoje prilagajaš kot kakšen ekstremist radikalen musliman, ki samo o demokraciji joka in ...prikaži več o njegovih človekovih pravicah v EU. Tipično, saj ravno to si, ker si jezen na Trump-a, ki je zmagal kljub temu da si religijsko zaradi tvojega hodže/imama iz Bosne lobiral proti njemu. Pomiri se in cel roman in izjavo lahko napišeš tudi v ENEM komentarju, ne pa v 100 naenkrat.