Svet
3296 ogledov

Donald Trump izgubil še zadnje upanje

Donald Trump Epa
Pensilvanija potrdila zmago Joeja Bidna

Ameriška zvezna država Pensilvanija je potrdila zmago demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra s prednostjo 80.555 glasov pred republikancem Donaldom Trumpom, ki je s tem izgubil še zadnje upanje na morebitno spreobrnitev izida predsedniških volitev.

Državna sekretarka Pensilvanije Kathy Bookvar je potrdila volilne izide, ki jih je dobila iz vseh 67 okrožij države, guverner Tom Wolf pa je tvitnil, da je podpisal seznam vseh 20 elektorjev za Bidna.

Bidnovo zmago potrdil še republikanski guverner Arizone. "Zaupam volilnemu sistemu naše države, ki ima integriteto. Joe Biden je zmagal v Arizoni za, mislim, da okrog 10.300 glasov," je dejal guverner Arizone Doug Ducey. Arizona izida sicer še ni uradno potrdila.

Zmago demokrata je danes potrdilo tudi vrhovno sodišče Nevade s tem, da je potrdilo končni izid štetja glasov, ki ga je predložila republikanska državna sekretarka Barbara Cegavske. Biden je zmagal za 33.596 glasov, demokratski guverner države Steve Sisolak pa namerava potrditi šest elektorjev države za Bidna.

Trumpu ostaja še ponovno štetje glasovnic v Georgii, kjer je sicer Bidnova zmaga že potrjena po ponovnem ročnem preštevanju glasovnic, in ponovno štetje glasovnic v dveh okrožjih Wisconsina.

 | Avtor: Epa Epa
Biden bo danes nadaljeval z imenovanjem ministrskih kandidatov svoje bodoče vlade, ki bo zaživela 20. januarja 2021 po njegovi prisegi na položaj predsednika ZDA.

Pred kamerami se je danes na kratko pojavil Trump, ki je izpostavil, da je borzni indeks Dow Jones presegel 30.000 točk. Po mnenju analitikov Wall Streeta so borzni indeksi danes narasli, ker je Trump v ponedeljek zvečer prenehal ovirati tranzicijo Bidnove vlade.

Trump je prišel v sobo za novinarske konference Bele hiše skupaj s podpredsednikom Mikom Penceom in dejal, da je rast indeksa Dow Jones nad 30.000 točk največja v zgodovini. "Nihče ni nikoli mislil, da se bo to zgodilo. Želel sem le čestitati vsem ljudem v vladi, ki so tako trdo delali in prebivalcem ZDA," je dejal Trump in zapustil sobo.

Biden je v Wilmingtonu v zvezni državi Delaware osebno oznanil imena nekaterih kandidatov za visoke položaje v svoji vladi, ki bo začela delo 20. januarja prihodnje leto. Republikanski kritiki so jih že napadli v bistvu kot nasprotnike Amerike.

Biden je dejal, da se je Amerika vrnila, in njegov nabor kandidatov kaže, da je s politiko Najprej Amerika predsednika Donalda Trumpa konec. Bidnov kabinet veteranov je povezan s prejšnjo vlado predsednika ZDA Baracka Obame, kar svetu pošilja obet bolj predvidljive in urejene zunanje politike ZDA.

Na položaj državnega sekretarja ZDA namerava Biden postaviti Antonyja Blinkna, s katerim sodelujeta že 20 let, Blinken pa ima tudi dobre stike v kongresu. Pravnik Alejandro Mayorkas, ki se je rodil na Kubi, bo postal minister za domovinsko varnost, temnopolta diplomatka Linda Thomas Greenfield bo veleposlanica pri ZN, Jake Sullivan pa svetovalec za nacionalno varnost.

Nekdanja namestnica direktorja obveščevalne agencije Cia Avril Haines bo postala prva nacionalna direktorica za obveščevalne dejavnosti, nekdanji državni sekretar John Kerry pa bo posebni odposlanec za podnebne spremembe. Kerry in Sullivan ne potrebujeta senatne potrditve.

Republikanski senator iz Arkansasa Tom Cotton je Bidnove kandidate označil za "objemalce pand", ki bodo mehki do Kitajske. Senator s Floride Marco Rubio pa jih je opredelil kot šolane, vljudne in urejene varuhe ameriškega zatona.

Biden bo v kratkem naznanil še, da si je za finančno ministrico izbral nekdanjo predsednico centralne banke Federal Reserve Janet Yellen, ki bo postala prva ženska na tem položaju. Prav tako je bila prva ženska na čelu ameriške centralne banke.

"Kandidati izražajo prepričanje, da se s svetovnimi izzivi ne moremo spopasti s starim načinom razmišljanja in nespremenjenimi navadami," je dejal Biden in dodal, da je kandidate zadolžil, da povrnejo ameriško globalno in moralno vodstvo.

Največ težav se pričakuje pri potrditvi nominacije Mayorkasa. Leta 2013 so proti njegovemu imenovanju na položaj namestnika ministra za domovinsko varnost v senatu z demokratsko večino glasovali vsi republikanci. Takrat je bil pod preiskavo generalnega inšpektorja ministrstva zaradi suma, da je kot direktor službe za državljanstva in priseljevanja pristransko potrjeval vizume tistim, ki so bili pripravljeni na vlaganja v ZDA.

Biden lahko sedaj nadaljuje z normalno tranzicijo, saj je Trump dovolil sprostitev 6,3 milijona dolarjev proračunskih sredstev, predvidenih za ta namen. Bidnova ekipa bo dobila pisarniški prostor, tranzicijo pa so začeli že v Pentagonu. Biden bo začel dobivati tudi obveščevalna poročila.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 1