Svet
10 ogledov

Donald Trump: Na južni meji mora stati zid

Donald Trump EPA/DAVID MAXWELL
Predsedniški kandidat Donald Trump, ki vnovič polni naslovnice ameriških medijev, zagovarja stališče, da bi morali vsi neprijavljeni migranti zapusti ZDA. Na južni meji pa bi postavil zid.

Daleč najbolj škandalozni predsedniški kandidat na tokratnih volitvah za predsednika ZDA Donald Trump v včeraj razkritem programu še jasneje razkriva svojo nestrpnost do migrantov. Ena od treh ključnih točk njegovega programa migracij se tako nanaša na gradnjo zidu na južni meji z Mehiko. 

"Stroški gradnje bi bili zanemarljivi, v primerjavi s tem kar ameriški davkoplačevalci vsako leto porabijo za nezakonite priseljence v svojih skupnostih, šolah in uradih za brezposelnost," je v svojem programu navedel Trump, ki bi gradnjo zidu pravzaprav zaračunal Mehiki, saj naj bi bili oni odgovorni za vse nezakonite priseljence. Dokler pa zneska gradnje ne bi pokrili, bi Trump zoper Mehičane v ZDA uvedel sankcije, kot so povišanje pristojbin za vize, višje pristojbine za ladje, ki prihajajo iz Mehike ...

Za zid na meji z Mehiko se zavzemajo tudi drugi republikanski predsedniški kandidati, vendar večina priznava, da bi bila postavitev težavna. Nekdanji guverner Floride Jeb Bush in guverner Ohia John Kasich pa bi 12 milijonov ljudem, ki v ZDA naj ne bi imeli urejenega statusa, pred tem omogočila ureditev državljanstva.

Proti zaposlovanju nezakonitih priseljencev, a nepremičnine gradijo tudi njemu

Trump prav tako zagovarja stališče, da bi morali ZDA nemudoma zapustiti vsi migranti, ki nimajo urejenega statusa. To naj bi bilo okoli 12 milijonov nezakonitih priseljencev, vključno z njihovimi v ZDA rojenimi otroki. Ob se sklicuje tudi na podatke, da priseljenci - v največji meri Mehičani - zasedajo delovna mesta Američanov, še posebej pa naj bi bili na ta račun oškodovani temnopolti Američani.

A Trump, ki svojo kampanjo očitno gradi prav na nestrpnosti do priseljencev, se je doslej že večkrat izkazal za dvoličneža. Pred dobrim mesecem so novinarji The Washington Posta na primer razkrili, da novo nepremičnino družbe Trump v večini gradijo prav izkoriščani gradbinci iz Mehike, ki so v ZDA prišli ilegalno.

Trumpova ekipa se zavzema tudi za ukinitev dodelitve državljanstva na podlagi rojstva v ZDA, saj naj bi bilo tudi to magnet za privabljanje tujcev. Ti bi po Trumpovem mnenju morali že pred prihodom dokazati, da bodo lahko v ZDA plačali za svojo namestitev in zdravstveno zavarovanje.  

Komentarjev 13
  • Žurnalček 14:37 18.avgust 2015.

    To kar je v ZDA, to ni nikjer. Kako naj Policija sploh deluje, ko pa ne ve, da je npr. Benito Suarez v njihovi državi in tako 6.000.000 .

  • Žurnalček 14:35 18.avgust 2015.

    Donči , naroč mal več ceglov , da bo še za našo !

  • Papaja Popi 14:22 17.avgust 2015.

    In zmagal tudi bo.