Svet
67 ogledov

Donald Trump pokazal povsem drugačen obraz

Donald Trump, govor pred kongresom EPA
Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem prvem govoru pred obema domovoma kongresa Američane in Ameriko postavil na prvo mesto. Napovedal je svetlo prihodnost za svoje državljane, v zunanji politiki pa predvsem zavzemanje za mir. Najbolj čustven trenutek govora je bila njegova zahvala vdovi ameriškega vojaka.

Glede notranje politike ZDA ameriški predsednik Donald Trump v svojem prvem govoru pred omeva domovoma kongresa ni povedal nič novega, kar ne bi govoril zadnje leto in pol, razen tega, da je omogočil možnost imigracijske reforme.

Ameriko je opisal kot državo v katastrofalnem stanju, kjer gre vse narobe, dokler ne bo zadev uredil. Izpostavil je 94 milijonov brezposelnih, 43 milijonov revnih, najslabše finančno okrevanje v 65 letih, gromozansko naraščanje javnega dolga, izgubo četrtine predelovalnih delovnih mest, odkar je bil sprejet sporazum Nafta, in 60.000, odkar je Kitajska prišla v WTO, rokohitrstvo s številkami pa je pokazal tudi, ko je trgovinski primanjkljaj ZDA z dejanskih 500 napihnil na 800 milijard dolarjev.

Demokrate je uspel spraviti k aplavzu z napovedjo uvedbe porodniškega dopusta ali bolniškega dopusta zaradi otrok. Izobrazbo je označil kot vprašanje državljanskih pravic in napovedal večjo javno porabo za zasebne šole. Trenutno stopnjo nasilja v ZDA, ki je zgodovinsko gledano izjemno nizka, je označil za nesprejemljivo in menil, da je potrebno podpirati policijo.

Glede zunanje politike je Trump zagotovil, da si želi miru in ne bo iskal spopadov z vpletanjem v notranje zadeve drugih držav, poroča STA.

Donald Trump, govor pred kongresom | Avtor: EPA EPA

Čustveni trenutek govora

Trumpov govor je v nasprotju s prvim mesecem njegovega predsednikovanja minil dokaj konvencionalno, brez velikega razburjenja. Zanj so poskrbele le demokratske poslanke, ki so zaradi protesta do njegovega odnosa do žensk prišle oblečene v belo. Prva dama ZDA Melania Trump je medtem s posebnimi gosti in drugimi družinskimi člani sedela v loži, oblečena v črno.

Med govorom je Trump, ko je govoril o vojaškem proračunu in povečanju sredstev za ameriške vojne veterane, posebno izpostavil Carryn Owens, vdovo nedavno ubitega ameriškega vojaka Williama "Ryana" Owensa. Ubit je bil v Jemnu, v napadu na vojaško oporišče Al Kaide.

Carryn Owens | Avtor: EPA EPA


Trump je izpostavil, da njegova smrt ni bila zaman, da so med napadom Američani uspeli pridobiti številne pomembne podatke. "Ryan je umrl tako kot je živel, kot vojak in junak, ki se je boril proti terorizmu in ki je pri tem branil našo državo." Vdova vojaka je ob teh besedah vstala in v solzah zaploskala. Nato je, v znak spoštovanja, vdovi zaploskala vsa dvorana s Trumpom na čelu.

CNN: "Postal je ameriški predsednik"

Po Trumpovem govoru se je prelom, kot ocenjujejo tuji mediji, zgodil tudi na CNN-u, ki je v Trumpovi nemilosti, češ da producira "lažne novice". Trenutek, ko je ploskala vsa dvorana, se je očitno dotaknil tudi političnega komentatorja CNN-a Vana Jonesa. "V tistem trenutku je Trump postal ameriški predsednik. Pika. To je bil eden od najbolj neverjetnih trenutkov v dosedanji ameriški politiki. Pika." je poročanje sklenil Jones.

Po sinočnjem govoru je, poročajo ameriški mediji, Trumpu narastla podpora, ki je trenutno na najvišji točki odkar je postal novoizvoljeni predsednik ZDA.

Donald Trump, govor pred kongresom | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:58 02.marec 2017.

    To ni nič. On je s tem samo preveril če je uspel z svojimi grožnjami in zahrbtnimi prijemi medije spravt na svojo stran. Take govore je on imel že prej. To vsak ki spremlja njegove govore točno ve. Ta govor ...prikaži večr ni nič posebnega al pa novega. Prav tako nič novega ne razkriva.Vsi pa že tako ali tako vemo da je odličen govorec že od prej.Tle ni nobene vrednosti te novice. Trump bo pokazal svoj obraz z dejanji ali nedejanji nikakor pa ne z gobcanjem.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:55 02.marec 2017.

    Socialno pa socialistično ni eno in isto....

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:54 02.marec 2017.

    A to je teb lepa fotka al kaj? http://www.zurnal24.si/obama-vse-mocnejsi-clanek-17469 al pa tole? http://www.zurnal24.si/obama-mocnejsi-v-zunanji-politiki-clanek-170630al pa to? http://www.zurnal24.si/obama-napadel-mccaina-clanek-24868 Al pa ko so poročal da Obama zgleda k hudič?http://www.zurnal24.si/zakaj-je-hudic-videti-kot-obama-clanek-185446Kr neki na pamet nabijat je pa najlaži ane?