Svet
7 ogledov

Donald Tusk porazil brata Kaczynski

Novi najverjetnejši poljski premier Tusk napoveduje izboljšanje odnosov z Rusijo Žurnal24 main
Zmagovalka predčasnih parlamentarnih volitev na Poljskem je po izidih vzporednih volitev opozicijska sredinska stranka Državljanska platforma (PO) voditelja Donalda Tuska.

Zanjo naj bi glasovalo kar 43,7 odstotka volivcev, medtem ko naj bi jih za konservativno stranko Zakon in pravičnost (PiS) premierja Jaroslawa Kaczynskega glasovalo le 30,4 odstotka ljudi.

Vstop v parlament je v skladu s temi rezultati uspel tudi verjetni prihodnji koalicijski partnerki PO, Poljski kmečki stranki (PSL), ki se ji obeta 7,9-odstotna podpora. Če bi se te napovedi uresničile, bi imeli PO in PSL skupaj ravno dovolj, da oblikujeta vlado z večinsko podporo v parlamentu.

Vstop v parlament bo zagotovo uspel tudi opozicijski zvezi Levica in demokrati (LiD) priljubljenega nekdanjega predsednika Aleksandra Kwasniewskega, ki ji vzporedne volitve obetajo 12,2 odstotka glasov.

Poljski predsednik in brat dvojček premierja Jaroslawa Lech Kaczynski je že na volišču deloval precej izgubljeno. © AFP

 
Nepričakovan volilni odziv
"Dolgo smo čakali!"
je ob objavi rezultatov pred množico svojih privržencev vzkliknil Tusk in dodal, da je bil to najdaljši večer v njegovem življenju. Tokratnih volitev se je namreč udeležilo rekordnih 55,3 odstotka od okoli 30 milijonov volilnih upravičencev. Zaradi nepričakovane gneče so morala nekatera volišča ostati odprta dlje, zaradi česar se je tudi za kar tri ure zavlekla objava prvih rezultatov vzporednih volitev.

Doslej je bila rekordna volilna udeležba iz leta 1993, ki je bila 52,13-odstotna. Parlamentarnih volitev leta 2005 se je udeležilo le dobrih 40 odstotkov volivcev.

Tusk je po objavi prvih rezultatov pozval k spravi, potem ko se je na Poljskem v minulih tednih odvijal zelo agresiven in strasten predvolilni boj.

Poražena dvojčka Kaczynski , premier Jaroslaw in njegov enojajčni dvojček, predsednik države Lech, sta že priznala poraz in čestitala Tuskovi PO. Premier je dejal, da se, soočeni s tako neverjetno obsežno fronto napadov, niso znašli, obljubil pa je, da bodo močna opozicija.

Za 460 sedežev v spodnjem domu parlamenta, sejma, se je potegovalo skupno 6119 kandidatov, za 100 sedežev v manj pomembnem senatu pa 382 kandidatov. Uradne končne izide naj bi osrednja volilna komisija objavila v naslednjih dneh.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.