Svet
24 ogledov

Donaldu Trumpu uspel veliki met

donald trump Profimedias
Na čelu ZDA bo naslednja štiri leta Donald Trump, ki je premagal demokratsko kandidatko Hillary Clinton.

"Pravkar me je poklicala sekretarka Clintonova in nam čestitala za zmago, čestital sem ji tudi sam, njej in njeni družini, za trdo bitko. Hillary je dolgo in trdo delala za našo državo in moramo se ji zahvaliti, zdaj pa je prišel čas, da se povežemo, da delamo skupaj kot enotno ljudstvo," je v prvem govoru po zmagi na predsedniških volitvah povedal Donald Trump.

"Bom predsednik vseh Američanov"

"Obljubljam, da bom predsednik vseh Američanov, to je zame zelo pomembno. Tiste, ki ste se odločili glasovati proti meni in teh ni bilo malo pa pozivam, da pomagate, da delamo skupaj," je pozval Trump. "Vse svoje življenje se bil poslovnež, zdaj želim nekaj narediti za svojo državo, ki ima ogromen potencial. Sleherni Američan bo imel možnost, tisti, ki so bili pozabljeni, ne bodo več, zgradili in popravili bomo infrastrukturo in zagotovili milijone delovnih mest," obljublja Trump, ki napoveduje podvojitev gospodarske rasti.

Ameriški interesi bodo vedno na prvem mestu

"Svetovni javnosti bi povedal: interes Amerike bo vedno prvi, vendar bomo iskali partnerstva, ne sovraštva," je še poudaril Trump, ki se je nato zahvalil svoji družini, staršem, sestram, bratom, ženi Melanii. "Ljubim vas in zahvaljujem se vam, ker ste morali potrpeti toliko ur, kampanja je je bila trda." 

Osvojil ključne države

Trump bo januarja prisegel kot novi predsednik ZDA. Pot do Bele hiše si je tlakoval z zmagami v zveznih državah Florida, Severna Karolina in Ohio. Zmagal je tudi v Iowi, kjer je na prejšnjih volitvah zmagal demokratski kandidat, in v Teksasu.

Trump je pričakovano dobil Indiano, Georgio, Kentucky, Zahodno Virginijo, Mississippi, Oklahomo, Tennessee, Južno Karolino, Alabamo, Aljasko, Kansas, Wyoming, Južno Dakoto, Severno Dakoto, Teksas, Arkansas, Louisiano, Montano, Idaho in Missouri. Tesno je bilo v zveznih državah Michigan, Pensilvanija, Wisconsin in New Hampshire.

Trump je bil boljši od svoje nasprotnice tudi po absolutnem številu preštetih glasov. 

Čeprav je večina anket napovedovala gladko zmago Hillary Clinton, je Donaldu Trumpu očitno uspelo prepričati del volilnega telesa, ki ga javnomnenjske raziskave niso zajele. Nekateri analitiki so že pred volitvami opozarjali na podobno volilno dinamiko kot v Veliki Britaniji v času "brexita", ko so spregledali velik del volilnega telesa. 

Republikanska stranka je dobila večino tudi v senatu in ohranila večino v predstavniškem domu kongresa. 

Mogoče vas zanima še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar praufo
    praufo 12:31 10.november 2016.

    jozica, pejt malo pospravlat, pa nehej na net hodt, ker te delo čaka, ... ajde pucaj

  • Avatar Mirč Sla
    Mirč Sla 19:19 09.november 2016.

    samo ta klovn nekaj ima, kar miljoni ljudi nimajo in ne bodo nikoli imeli,..

  • Avatar praufo
    praufo 11:44 09.november 2016.

    čakej a ti to men ??? , ... kakšen vehabist, pa kaj bluziš ??? kaj mam jest zveze z bosno ?