Svet
7 ogledov

Ugledni evropski politik končno dejal, kaj si misli o Trumpu

Donald Trump EPA
Nemški vicekancler je končno javno izrekel tisto, kar si o Donaldu Trumpu misli velik del evropske politične elite - samo njega ne za predsednika ZDA. A Trump medtem na strankarskih volitvah melje dalje.

Sigmar Gabriel, nemški podpredsednik vlade in gospodarski minister iz vrst Socialnih demokratov, je dejal, da bi bila izvolitev Donalda Trumpa za ameriškega predsednika na novembrskih volitvah grožnja za svetovni mir in napredek.

Za Welt am Sonntag je Gabriel dejal: "Najsi gre za Donalda Trumpa, Marie le Pen ali Geerta Wildersa - vsi ti desničarski populisti niso le grožnja miru in socialni koheziji, temveč tudi gospodarskemu napredku."

In še: "Moramo se bolj potruditi pri razlaganju, kako želimo spremeniti globalizacijo v bolj pravičnoi smer."

Politiki v Nemčiji in nasploh po Evropi praviloma nočejo javno komentirati ameriške predvolilne tekme, ki je letos postala pravi fenomen ne le zaradi razkola, ki ga je Trump povzročil republikanski stranki, temveč tudi zaradi še nikoli doživetega nizkega nivoja obračunavanja med kandidati na televizijskih debatah.

Med drugim je Trump že večkrat uperil bodice proti EU, tudi tako, da je hvalil ruskega predsednika Vladimirja Putina, politiko nemške kanclerke Angele Merkel do beguncev pa označil za "norost". 

Trump "malega" Marca pozval, naj odneha

V ZDA se medtem strankarske volitve odvijajo z nezmanjšano močjo, preteklo noč sta tako republikanska rivala Donald Trump in Ted Cruz znagala vsak v dveh zveznih državah. Marco Rubio, tretji najresnejši kandidat, je znova ostal praznih rok, zato ga je Trump, s katerim sta si v zadnjih dneh delila številne žaljivke na račun videza in velikosti tega ali onega ter prvič v zgodovini ameriških TV soočenj vpletla celo spolne organe, pozval, naj že končno odstopi od tekme in dopusti dvoboj Trump : Cruz.

Tudi Bernie Sanders na demokratski strani je bil nominiran za demokratskega kandidata v še dveh zveznih državah, a je njegov uspeh zasenčila zmaga Hillary Clinton v zelo pomembni Louisiani. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • dragec 12:16 07.marec 2016.

    Ima ima, enako kot klovn JJ

  • malonaokoli 06:51 07.marec 2016.

    pa koga sploh briga ta klovn, saj itak nima šans...

  • malonaokoli 06:50 07.marec 2016.

    pa koga sploh briga ta klovn, saj itak nima šans...