Svet
80 ogledov

Donos nemških obveznic po dolgem času pozitiven

<TZfinancnapriloga>6.11.2007...denar...finance...vrednostni papirji...foto Istock photo
Donos nemških 10-letnih obveznic je danes prvič po maju 2019 skočil v pozitivno območje.

Preobrat je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP spodbudila naraščajoča inflacija, ki povzroča strah pred zaostrovanjem denarne politike. Donos desetletne obveznice je ničlo dosegel nekaj po 7. uri, nato se je povzpel na 0,02 odstotka.

Nemška desetletna obveznica na dolžniških trgih velja za eno najbolj varnih naložb, njen donos pa je marca 2020, ko se je po Evropi začel širiti novi koronavirus, padel na -0,91 odstotka. Vlagatelji so bili, kot navaja AFP, v zameno za relativno varno naložbo, ki jo ponuja državna obveznica, pripravljeni prevzeti izgubo. Globoko v negativnem območju je donos ohranjala sprostitev denarne politike Evropske centralne banke (ECB) za podporo gospodarstvu.

Napovedi zaostrovanja

Da se je donos nemške obveznice danes povzpel na ničlo, analitiki pripisujejo visoki inflaciji, ki vztraja že nekaj mesecev, zaradi česar so tudi centralne banke po svetu napovedale zaostrovanje politike. ECB bo postopoma zmanjševala odkupe vrednostnih papirjev.

Inflacija v območju z evrom je decembra dosegla rekordnih pet odstotkov, kar je najvišja vrednost od začetka beleženja januarja 1997, še izpostavlja AFP. Toda v nasprotju z ZDA, kjer od centralne banke letos pričakujejo več zvišanj ključne obrestne mere, smernice ECB nakazujejo, da bo do prvega zvišanja prišlo leta 2023. V ZDA so pričakovanja po zaostritvi denarne politike donose ameriških obveznic dvignila na dva odstotka.

Donos nemške obveznice se je zjutraj povzel na 0,02 odstotka, nato pa se je okoli 10. ure znižal na okoli 0,01 odstotka, še poroča AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.