Svet
10 ogledov

Dosegli dogovor

Kerry in Lavrov Reuters
ZDA in Rusija sta danes dosegli dogovor o uničenju sirskega kemičnega orožja.

V skladu z dogovorom mora Sirija v roku enega tedna razkriti svoje zaloge kemičnega orožja in mednarodnim inšpektorjem dovoliti dostop do njih, sta danes po pogovorih v Ženevi sporočila zunanja ministra ZDA in Rusije, John Kerry in Sergej Lavrov.

Uporabe sile še niso izključili

Kerry je ob tem pojasnil, da bi bila uporaba vojaške sile proti Siriji možna, če Damask ne bi izpolnjeval današnjega dogovora ali bi bilo kemično orožje ponovno uporabljeno. Potem bi Varnostni svet lahko razmislil o uporabi ukrepov po VII. poglavju Ustanovne listine ZN, ki omogočajo tudi uporabo sile.

"Videti moramo konkretne ukrepe, ki bodo pokazali, da Asad misli resno glede svojega kemičnega orožja,"  pa je dejal ameriški predsednik Barack Obama.

Sirski uporniki so ga zavrnili

 

Sirski uporniki so so dogovor zavnirli. "Rusko-ameriška pobuda nas ne zadeva. Z njo se zgolj poskuša pridobiti čas," je med obiskom v Carigradu v Turčiji dejal Salim Idris, poveljnik uporniške Svobodne sirske vojske. "To pobudo bomo povsem ignorirali in se bomo še naprej borili za padec režima."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.