Svet
4658 ogledov

Javni uslužbenci bodo dobili 3000 evrov dodatka

denar, posojilo, vračilo, evri Profimedia
V Nemčiji so sindikati javnega sektorja z deželnimi vladami dosegli dogovor o povišanju plač, s čimer se končujejo večkratne stavke.

Pogajalci so se v tretjem krogu pogovorov v Potsdamu dogovorili za postopno višanje plač, prvo se bo zgodilo novembra prihodnje leto.

Pogajanja so zadevala več kot milijon javnih uslužbencev, ki jih zaposluje 16 nemških zveznih dežel. V skladu z dogovorom bodo v več nakazilih prejeli 3000 evrov neobdavčenega dodatka. Plače se bodo najprej zvišale za 200 evrov, od februarja 2025 pa bodo višje za 5,5 odstotka. Prvotna zahteva sindikatov Verdi in ddb v luči inflacije je bila sicer 10,5-odstotna povišica.

Deželne vlade bo ukrep v naslednjih treh letih stal 23,9 milijarde evrov, je povedal hamburški finančni senator Andreas Dressel, ki je bil glavni pogajalec ene od strani. Rezultat je označil za težavnega, a finančno izvedljivega, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Strani so dogovor sklenile po več tednih demonstracij na univerzah in drugih državnih institucijah, vključno z več krajšimi stavkami. Med drugim zadeva zaposlene na univerzah, v univerzitetnih bolnišnicah, državnih zaporih in upravnih uradih.

Kot piše dpa, naj bi se skladno z dogovorom plače povišale še okoli dva milijona drugim nemškim javnim uslužbencem, ki niso neposredno vključeni v tovrstne dogovore, a so njihove plače običajno usklajene s sindikalnimi dogovori.

Današnji dogovor odseva podobnega, ki so ga že aprila dosegli javni uslužbenci, ki jih zaposlujejo nemška zvezna vlada in lokalne oblasti, še piše dpa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • LukaMB 22:02 10.december 2023.

    Nemci stokajo kako jim je slabo in imajo veliko inflacijo, naj se zahvalijo Scholzu in ekipi, ki podpira tam eno Ukrajino in zaradi tega stroški v Nemčiji naraščajo, položnice za energente so višje in tako naprej. Kaj so pa tako ...prikaži več dolgo čakali in verjeli v enega totalnega morona na čelu države.

  • bobubob 13:20 10.december 2023.

    Ja, AfD je pač že tu, bo treba plebsu še nekaj kruha zmetat (iger ima namreč že dovolj) če želijo stare gnide politično sploh preživeti. Pri nas o kaki AzS lahko le sanjamo, če pa bo slučajno kdo pomislil na ...prikaži veča kaj takega, bo hitro fasal ovadbo npr. za otroško pornografijo, dokazi pa se bodo prav tako hitro izgubili. In če slučajno še to ne bo dovolj, bodo AzSjevce družno naskočili oboji, pozicija in opozicija. Kajti tule so fevdi že razdeljeni in za to gre. Koga briga država, še manj državljani.

  • Ender3 21:10 09.december 2023.

    Imeli bodo samo večjo inflacijo, čeprav so uradno v recesiji. Ampak inflacija se lahko tudi izvaža. Rusi bodo zagotovno varni pred njimi..