Svet
9 ogledov

Dosegli dogovor o Siriji

Glasovanje v OZN Reuters
Stalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov so v četrtek zvečer dosegle dogovor o resoluciji za zavarovanje in uničenje sirske kemičnega orožja. Osnutek je potem dobilo še deset nestalnih članic VS ZN. Resolucijo naj bi potrdili v nekaj dnevih.

Prizadevanja za zavarovanje in uničenje sirskega kemičnega orožja bo vodila Organizacija za prepoved kemičnega orožja, katere 41-članski izvršni odbor še mora potrditi časovnico za to opravilo, ki jo bo morala imeti tudi resolucija VS ZN, kar pomeni, da bo morda potrjena šele prihodnji teden.

Zahodni veleposlaniki stalnih članic VS ZN, med njimi Britanec Mark Lyall Grant in Američanka Samantha Power, so sporočili, da so se dogovorili o zavezujoči resoluciji, ki jo bo možno uveljaviti. Grant je sporočil, da se je s tem strinjala tudi Rusija, Powerova pa je med drugim omenila, da bo resolucija kemično orožje v Siriji označila za grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

Krivca ne bodo iskali

Resolucija ne bo pokazala s prstom na krivca za napad s kemičnim orožjem v predmestju Damaska 21. avgusta, zaradi katerega so ZDA grozile z vojaško akcijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Ameriški državni sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov sta nato 13. septembra v Ženevi dosegla dogovor o sirskem kemičnem orožju, ki je dal podlago za prihodnjo resolucijo VS ZN.

Ta naj bi po trditvah diplomatskih virov pozivala h kaznovanju odgovornih za uporabo kemičnega orožja. Resolucija sama po sebi ne bo omogočala uporabe sile v primeru, da Sirija ne bo upoštevala njenih določil. Vendar pa je v njej grožnja, da bo VS ZN v tem primeru sprejel ukrepe v skladu s 7. poglavjem ustanovne listine ZN, ki omogoča uporabo sile. Pravnoformalno bo potrebna torej druga resolucija, čeprav je Washington vnaprej zatrdil, da je ne potrebuje.

Erjavec: Kemično orožje je uporabil Asadov režim

Na temo Sirije je v New Yorku razpravljal tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki se je med drugim udeležil sestanka Skupine prijateljic Sirije. Erjavec je dejal, da so sedaj velika pričakovanja za sklic druge Ženevske mirovne konference o Siriji. Položaj v tej državi je označil za nesprejemljivega, še posebej v času, ko vsi v New Yorku govorijo o mirnem reševanju sporov in človekovih pravicah.

Erjavec je menil, da iz vseh dostopnih podatkov izhaja, da je kemično orožje uporabil al Asadov režim. Na vprašanje STA, kako slovensko stališče glede Sirije vpliva na odnose z Rusijo, ki za uporabo kemičnega orožja krivi opozicijo, pa je Erjavec odgovoril, da Sirija ne definira odnosov med Slovenijo in Rusijo.

"Rusi na nas gledajo kot na prijatelje"

"Definirajo jih druge stvari. Od leta 2008, ko smo predsedovali EU in smo poudarjali to 'Slovanstvo', pa Južni tok, pa ruska kapelica. Mi imamo to slovansko mentaliteto in stvari razumemo drugače kot kdo drug. Slovanska duša je le slovanska duša. Rusi na nas gledajo kot na prijatelje," je dejal Erjavec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.