Svet
16 ogledov

Dosegli dogovor o socialni politiki

Angela Merkel EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednika dveh koalicijskih strank so ponoči dosegli dogovor o socialni politiki in tako končali koalicijska razhajanja na to temo.

Na tokratnem koalicijskem vrhu, ki je trajal kar sedem ur, je Phillipp Rösler iz vrst liberalcev (FDP) pristal na denarno nadomestilo za starše, ki svojih otrok ne bodo pošiljali v vrtce, čemur je stranka doslej ostro nasprotovala. Dogovor so dosegli tudi glede minimalnih pokojnin, odpravi pristojbin za zdravstvene ordinacije, nadaljevanju prometnih projektov, o sestavi proračuna za leto 2014 ter reformi zakona o obnovljivih virih energije.

Finančna pomoč staršem

Denarno nadomestilo za starše, ki svojih otrok ne bodo pošiljali v javne vrtce, bo v veljavi od 1. avgusta 2013 in ne že od 1. januarja tega leta. Starši otrok, starih do dve leti, bodo dobili 100 evrov mesečno, od leta 2014 bodo do tovrstnega nadomestila upravičeni tudi starši triletnikov, od 1. avgusta 2014 pa bodo vsi starši dobili 150 evrov mesečno.

Bodo pa starši imeli tudi na voljo, da se jim prispevek poveča še za 15 evrov na mesec, če se bodo odločili, da bodo otroka poslali v zasebni vrtec ali če bodo nadomestilo neposredno namenili za varčevanje za izobraževanje otroka in se s tem odpovedali denarnemu nadomestilu v gotovini.

Pokojnine bodo višali s pomočjo davkov

Glede pokojnin je nemška koalicija pod vodstvom Merklove dosegla dogovor, da bodo pokojnine tistih z najmanjšimi zaslužki, ki tudi po 40 letih delovne dobe in zasebnega dodatnega pokojninskega zavarovanja ne dosežejo minimalne pokojnine 688 evrov, povečali s pomočjo davkov, pokojnine najrevnejšega sloja pa bodo tako za deset ali petnajst evrov nad 688 evri.

Komentarjev 2
  • Pepi 06:51 06.november 2012.

    Aja,te novice nisem nikjer zaznala???,če prav novinarji(raznih vladnih medijev)posredujejo vsako najmanjšo podražitev v tujini,tudi novinarji kmalu ne boste več zajemali z veliko žlico( na nacionalki imajo plače med 1500 in 2500 ojrotou,odvisno na keri strani so-kera stran je na vladi

  • Pepi 06:44 06.november 2012.

    Kje ste zdej naši dragi politiki,to povzemite po Nemcih??? ne to ne???,ne nas samo futrat kake cene elektrike,pa kurjave,pa kaj vem kaj še so v Nemčiji,TO PREBERITE,ČE ZNATE