Svet
3788 ogledov

Dosegli prvi vidnejši napredek v mirovnih pogajanjih

Mirovna pogajanja v Turčiji. epa
Možno je tudi srečanje predsednikov obeh držav.

Rusija bo v Ukrajini drastično zmanjšala svojo vojaško aktivnost v okolici prestolnice Kijev in bližnjega Černigiva, so po dopoldanskem krogu rusko-ukrajinskih pogajanj v Istanbulu sporočili na ruski strani. Na ukrajinski so medtem povedali, da je možno tudi srečanje obeh predsednikov, Vladimirja Putina in Volodimirja Zelenskega.

Odločitev o občutnem zmanjšanju vojaških aktivnosti v bližini Kijeva, ki jo je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil namestnik ruskega obrambnega ministrstva Aleksander Fomin, je prvo tovrstno javno oznanilo ruske strani po napadu na Ukrajino pred nekaj več kot enim mesecem.

Rusko obrambno ministrstvo je sicer pred dnevi že sporočilo, da se bo v okviru napada na sosednjo državo, ki ga imenujejo posebna vojaška operacija, posvetil aktivnostim na vzhodu države, v regijah Doneck in Lugansk.

Ta korak naj bi po Fominovih besedah služil okrepitvi medsebojnega zaupanja v nadaljnjih pogovorih med državama. Zatrdil je tudi, da so z ukrajinske strani dobili zagotovila glede nevtralnega statusa države brez jedrskega orožja, ki naj bi jih vključili v poseben sporazum. Več o izidu današnjih pogajanj naj bi ruska stran povedala po vrnitvi v Moskvo, po navedbah glavnega ukrajinskega pogajalca Davida Arahamije pa si Ukrajina želi mednarodni sporazum, po katerem bi po vzoru 5. člena Severnoatlantske pogodbe več držav jamčilo za varnost države.

Mirovna pogajanja v Turčiji. Vojna v Ukrajini Svet Navodila pogajalcem: ''Ničesar se ne dotikajte, lahko je zastrupljeno!''

Na ukrajinski strani so že opazili premike nekaterih ruskih enot v okolici prestolnice. V napadih na Černigiv naj bi po ocenah lokalnih oblasti umrlo med 350 in 400 ljudi, še enkrat toliko jih je v bolnišnicah.

Arahamija je medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da so po današnjih pogajanjih ustvarjeni "zadostni pogoji" za prvo srečanje med ruskim in ukrajinskim predsednikom Putinom in Zelenskim od začetka ruske invazije v Ukrajino.

Nov krog pogovorov med državama je potekal v istanbulski palači Dolmabahče, pogajalce je na dopoldanskem začetku pozdravil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Ruski delegaciji se je v pogajanjih pridružil tudi ruski milijarder Roman Abramovič, ki je bil po poročanju nekaterih medijev med pogajanji v začetku meseca marca tarča zastrupitve.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je današnji krog pogovorov označil za "najbolj očiten napredek" na poti k premirju od začetka pogajanj. "Izjemno zadovoljni smo, da opažamo vse bolj izrazito zbliževanje med stranema z vsakim korakom," je dejal.

Komentarjev 21
  • Avatar luckyss
    luckyss 18:20 29.marec 2022.

    Glavni cilj, zavzetje Mariupolja glavne enklave ukrajinskih nacistov, je skoraj dokončan.. Včeraj je glavni štab Azov enot poskušal pobrati ukrajinski helikopter, pa so ga Rusi sestrelili še preden je pristal v Marijupolju..Tisti nacisti, ki bežijo peš preoblečeni v civiliste, tudi ...prikaži veči nimajo sreče, saj rusi vse moške civiliste slečejo in pregledajo tatuje s katerimi so okrašeni praktično vsi naci borci..In močno dvomim, da jih Rusi obravnavajo po konvencijah, glede na to kaj so počeli v Donbasu..

  • ico8 17:48 29.marec 2022.

    Ukrajinska vojska je zarobila ozloglašenog ruskog snajperistu. Kako se navodi, poginulo je 40 ljudi. U borbi protiv Ukrajine ranjena je i ostavljena od strane drugova. Irina S. je prilikom uhapšenja rekla da su je drugovi ostavili ranjenu na terenu. "Otišli ...prikaži več su jer su znali da sam povređena", rekla je ona, prenosi ukrajinski informativni portal Obozrewtel. "Imali bi priliku da me pokupe, ali su se nadali da ću umreti."Rođena u Srbiji, bila je u službi ruskih separatista u istočnoj Ukrajini!

  • ico8 17:19 29.marec 2022.

    Hehehe, in Zurnal bi naj bil v rdecih rokah, hehe... Niti enega samega inteligentnega komentarja na katastrofalno stanje Putkine "armade(hehe!)", vsa umetnost je v dajanju minusov, kar je sicer podobno ruskim pobegom na ukrajinsko stran. Ubogi revceki ste postali v ...prikaži več samo teh dveh letih, pomilujem vas.