Svet
11 ogledov

"Dosegli smo cilj, uničili smo podzemne predore"

izraelski vojaki EPA
Izraelski vojaki zapuščajo Gazo, zavzeli bodo obrambne položaje v obrobju.

Ob osmih zjutraj po lokalnem času se je v Gazi začelo 72 urno premirje. Predstavniki izraelske vojske poudarjajo, da so se njihove enote z območja, ki so ga okupirali, že pred tem povsem umaknile, ker da so glavni cilj dosegli – uničili so predore skozi katere naj bi Palestinci tihotapili orožje. "Naše enote bomo premaknili  na obrambne položaje na obrobje enklave, kjer bomo tudi ostali," pri tem poudarjajo v izraelski vojski.

Davek obleganja: 1.800 mrtvih Palestincev

Iz Gaze sicer poročajo o najmirnejši noči odkar se je pred enim mesecem začela izraelska ofenziva. Davek obleganja te enklrave je 1.800 mrtvih Palestincev, veliko med njimi je otrok in žensk, Izraelci na drugi strani poročajo, da je bilo ubitih 67 vojakov. Po besedah Petra Lernerja, tiskovnega predstavnika izraelske vojske, so njihovi vojaki v tem času napadli 4.800 tarč in uničili 32 podzemnih predorov. Hamas naj bi proti Izraelu izstrelil 3.300 raket, večino je prestregel protiraketni ščit.

Hamas zahteva obnovo Gaze

V naslednjih treh dneh naj bi se v Kairu predstavniki obeh strani vsedli za pogajalsko mizo. Palestinci so v egiptovsko prestolnico že prispeli, Izrealci naj bi še danes. Hamas je nekatere svoje zahteve že predstavil; med drugim zahtevajo obnovo Gaze in načrt za sanacijo gospodarske škode.

Komentarjev 1
  • kapibara 09:44 05.avgust 2014.

    Pa so bili vsaj polni...