Svet
668 ogledov

Dosežen dogovor, tako bodo obdavčili podjetja

dokumenti denar miza evri bankovci
Finančni ministri skupine največjih industrijskih držav G7 so v Londonu dosegli dogovor o globalnem davku na dohodke multinacionalnih podjetij.

Dohodke multinacionalnih podjetij naj bi obdavčili v višini najmanj 15 odstotkov. "Po letih razprav so finančni ministri G7 dosegli zgodovinski dogovor o reformi globalnega sistema obdavčitve, da bi ga pripravili na globalno digitalno dobo," je v video izjavi, objavljeni na omrežju Twitter, dejal britanski finančni minister Rishi Sunak.

Svetovne sile si že dlje časa prizadevajo, da bi multinacionalke, ki delujejo v veliko državah, v teh tudi pravično plačale davek. Trenutno lahko ta podjetja ustanovijo podružnice v državah z razmeroma nizko obdavčitvijo dohodka pravnih oseb in tam prijavijo dobičke. Tako plačujejo davek po stopnji v teh državah, tudi če dobiček v glavnem izvira iz prodaje na drugih trgih, poroča BBC.

Dogovor, kot je zastavljen trenutno, predvideva najnižjo stopnjo obdavčitve (15 odstotkov), s čimer bi se izognili tveganju dodatnega nižanja višine obdavčitve. Poleg tega pa naj bi podjetja plačevala davke tam, kjer svoje izdelke ali storitve prodajajo, in ne tam, kjer je zanje finančno najugodneje. Kot je na Twitterju zapisal Sunak, bodo v obdavčitev vključena podjetja z vsaj 10-odstotno stopnjo dobička, in sicer bo 20 odstotkov dobička nad to 10-odstotno stopnjo prenesenega v države, kjer je bil ustvarjen, in tam obdavčenega.

Med podjetji, ki bi jih omenjeni davek lahko doletel, sta tudi tehnološka velikana Google in Amazon. 

ZDA, Velika Britanija, Francija, Nemčija, Kanada, Italija in Japonska pričakujejo, da bodo njihovemu zgledu sledile tudi države, ki se bodo prihodnji mesec srečale na zasedanju finančnih ministrov skupine G20.

Nemški finančni minister Olaf Scholz je dogodov označil za dobro novico za pravičnost in fiskalno solidarnost ter slabo novico za davčne oaze. "Podjetja se ne bodo mogla več izogibati fiskalnim obveznostim s tem, da svoje dobičke zvito preusmerjajo v države z nejasno davčno strukturo," je po poročanju AFP dejal Scholz.

Francija je dogovor označila za "zgodovinski korak" in napovedala, da si bo prizadevala za "najvišjo možno" stopnjo tega davka.

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je pozdravila dogovor kot "izjemno zavezo" držav G7. "Ta globalni minimalni davek bo končal 'tekmo do dna' pri obdavčitvi podjetij," je po navedbah AFP dejala Yellenova.

Dogovor pozdravljajo tudi v Bruslju. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ga je prek Twitterja označila za velik korak pri doseganju pravičnosti in enakih konkurenčnih pogojev. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je menil, da dogovor prinaša pravilno usmeritev v prizadevanjih, da bi iz krize covida-19 izšli z več enakovrednosti. Evropska unija bo pri tem odigrala svoj del, je zagotovil v tvitu.

Ministri naj bi na srečanju, ki je prvič po letu 2019 potekalo v živo, razpravljali tudi o drugih temah, od delitve cepiva proti covidu-19, da bi dostop do njega dobile revnejše države, do tveganj zaradi podnebnih sprememb. Na dnevnem redu so imeli tudi okoljska kazniva dejanja, kot sta tihotapljenje divjih živali in nezakonita sečnja drevja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Srečanje je bilo tudi priprava na srečanje vodij držav in vlad držav skupine G7, ki je predvideno od 11. do 13. junija v angleškem Cornwallu.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Brittney_Larsen 16:03 05.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančno najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦