Svet
41 ogledov

Dostop do Wikipedije ni več mogoč

(Foto: Wikipedia) Žurnal24 main
Turčija je onemogočila dostop do spletne enciklopedije Wikipedia.

Mreža, ki beleži cenzuro na spletu, Turkey Blocks, poroča, da je v Turčiji onemogočen dostop do spletne enciklopedije Wikipedia. Ukrep naj bi bil sprejet brez sodnega odloka, ki pa ga pričakujejo v naslednjih dneh. Uradnega pojasnila, zakaj stran ni dosegljiva, še ni, dodaja The Independent.

Turški mediji poročajo, da naj bi do tega prišlo zaradi "vsebine, povezane s terorizmom". Hurriyet Daily News piše, da je Turčija v stiku z odgovornimi pri Wikipedii. Od slednjih namreč pričakujejo, da bodo umaknili vsebino, ki podpira terorizem in ki Turčijo prikazuje kot "podpornico terorizma". 

NTC poroča, da je Turčija zahtevala, da Wikipedia odpre podružnico v Turčiji, ki bo sledila mednarodnim zakonom ter spoštovala odločitve sodišče in ne bo del operacije proti Turčiji. Če bodo turške zahteve sprejete, naj bi dostop do spletne strani spet omogočili.  

Turki so na referendumu sredi aprila podprli ustavne spremembe, ki so predsedniku dale večje pristojnosti. Vladna stran je takrat zagotovila, da bodo izkoreninili terorizem, preprečili vojaške udare in pospešili gospodarsko rast, nasprotniki pa se bojijo spodkopavanja demokratičnega nadzora in diktature. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • privat 18:19 02.maj 2017.

    oni naj počistijo morilce ,ki so desetletja pobijali in posiljevali po balkanu...no še vedno je okupiran balkan,ki ga bo turčija osvobodila!

  • privat 18:19 02.maj 2017.

    oni naj počistijo morilce ,ki so desetletja pobijali in posiljevali po balkanu...no še vedno je okupiran balkan,ki ga bo turčija osvobodila!

  • privat 18:17 02.maj 2017.

    to Turčija. čas je za pravičnost!