Svet
14 ogledov

Dovolili zdravljenje s protonskimi žarki, deček potuje v Prago

Ashy King EPA
Po aretaciji staršev, ker so dečka s tumorjem na možganih odpeljali iz bolnišnice, so oblasti dovolile zdravljenje s protonsko terapijo v Pragi.

Staršem petletnega dečka Ashya, ki ima tumor na možganih, je britansko sodstvo dovolilo, da otroka odpeljejo na zdravljenje s protonsko terapijo v Prago, poroča BBC.

Starša Brett in Naghmeh King sta otroka brez dovoljenja konec avgusta odpeljala iz bolnišnice v  Southamptonu, zaradi česar so ju kasneje aretirali v Španiji. Britanska policija je nato preklicala evropski nalog za aretacijo in Kingova sta lahko odpotovala k sinu.

Še v skrbništvu sodišča

Začasno skrbništvo nad sinom ima še vedno sodišče, vendar so britanske oblasti sporočile, da bo status prekinjen takoj, ko se bo začelo zdravljenje v Pragi.

Starša se nista strinjala z zdravljenjem, ki so ga izvajali britanski zdravniki in sta želela poskusiti s protonskimi žarki, ki naj bi imeli manj stranskih učinkov. Britanski zdravstveni sistem takega načina zdravljenja ne omogoča. Stroški protonske terapije sicer znašajo med 75 in 80 tisoč evri, zaradi česar naj bi starša v Španiji prodala svojo nepremičnino.

Ashyja naj bi starši v Prago odpeljali še nocoj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.