Svet
10 ogledov

Dovolj imajo tudi drugod po Evropi

Češka policista EPA
Italijanski učenci, dijaki in študenti so se danes v znamenje protesta proti varčevanju v izobraževanju odpravili na ulice več italijanskih mest. Na ulice so se odpravili tudi sindikati na Češkem.

Mlade v Italiji moti predvsem dejstvo, da so se šolnine na italijanskih univerzah v zadnjih desetih letih zvišale za 75 odstotkov. Svoje nezadovoljstvo pa so poleg demonstracij izrazili še z drugimi dogodki, kot so zasedbe prostorov. Med slogani, ki so jih napisali na plakate, sta tudi: "Roke stran od javnega izobraževalnega sistema!" ter "Branimo našo prihodnost!"

Italijanski učitelji med najslabše plačanimi

Po navedbah demonstrantov je Italija med tistimi evropskimi državami, ki za izobraževanje namenijo najmanj sredstev. Italijanski učitelji so med najslabše plačanimi. Investicije v stavbe izobraževalnih ustanov so že pred nekaj leti usahnile.

Vlada premiera Maria Montija protestnikom odgovarja, da je varčevanje v izobraževanju v luči krize nujno. Izpostavljajo tudi, da je v Italiji število učencev na posameznega učitelja med najnižjimi na svetu. V Rimu so se sicer v luči demonstracij bali izgredov, zato so poostrili varnostne ukrepe.

Na Českem proti varčevalnim ukrepom

Sindikati pa so danes proti varčevalnim načrtom vlade protestirali tudi na Češkem. Udeležilo se jih je okoli 5000 ljudi. "Vladajoče politike skrbijo zgolj njihove lastne denarnice," je v Pragi dejal sindikalni vodja Jaroslav Zavadil in zahteval predčasne volitve.

Na Češkem je sicer 17. november od leta 2000 praznik, ko se spominjajo boja za demokracijo in svobodo. Na spominski slovesnosti v spomin na demokratične spremembe leta 1989 pa je danes prišlo do manjšega izgreda.

Komentarjev 1
  • Stolp 19:17 17.november 2012.

    Prostestirajo v Sloveniji, Italiji, češki. Pred par dnevi na Portugalskem in v Španiji. V grčiji tako ali tako že skoz.Zanimivo, da novice o protestih ne prihajajo iz Nemčije, Beneluksa, Britanije, Skandinavije,... Tam pa raje delajo!