Svet
18 ogledov

"Dovolj je samomorilskega turizma"

Klinika Dignitas letno organizira okoli sto primerov pomoči pri smrti – največ b Žurnal24 main
Meščani Züricha na referendumu odločajo o prihodnosti evtanazije. Prvo vprašanje se nanaša na popolno ukinitev, drugo pa govori o tem, da bi se evtanazije lahko posluževali le prebivalci mesta.

Prebivalci švicarskega mesta so naveličani vse večjega števila tujih državljanov, ki jih obiščejo izključno zaradi legalizirane pomoči pri samomoru. Poudarimo, da je evtanazija v veliki večini svetovnih držav prepovedana.

Referendum je predlagala švicarska demokratska unija, podprla pa ga je tudi protestantska narodna stranka. Obe sta manjši stranki, ki imata skupaj v spodnjem domu zveznega parlamenta le tri predstavnike, v zgornjem pa niti enega. Glede na javnomnenjske raziskave, po katerih okoli dve tretjini Švicarjev podpirata pomoč pri smrti v primeru hudo obolelih, ni veliko možnosti, da bi tokrat izglasovali popolno prepoved evtanazije. Pri drugem vprašanju, prepovedi evtanazije za tujce, pa je javno mnenje razdeljeno približno na pol.

BBC še poroča, da so zadnje ankete pokazale, da je kar 66 odstotkov meščanov Züricha proti nadaljnjemu izvajanju evtanazije, saj so postali središče tako imenovanega "samomorilskega turizma".

"Sami naj poskrbijo za umirajoče"
Bernhard Sutter
, predsednik organizacije za evtanazijo Exit, je povedal, da je Švica postala glavni uvoznik evropskih moralnih dilem. "Ni naša stvar, da rešujemo probleme umirajočih iz drugih evropskih držav. Tragično je, da morajo umirajoči prepotovati tisoče kilometrov, da lahko umrejo v liberalni državi. Oblasti bi morale same reševati probleme umirajočih. Zelo bi bili srečni, če bi svoje zakone spremenili vsaj Velika Britanija in Nemčija," je povedal Sutter. Poudarimo, da se organizacija Exit pri izvajanju evtanazije omejuje izključno na švicarske prebivalce.

Daleč največ nemških bolnikov
Smrt iz usmiljenja je v Švici dovoljena že več desetletij, Zürich pa je ključno mesto zaradi sedeža klinike Dignitas, ki nudi podporo vsem neozdravljivo bolnim pacientom tako iz Švice kot zunaj nje. Klinika letno organizira okoli sto primerov pomoči pri smrti – največ bolnikov je Nemcev, ki morajo za to odšteti štiri tisoč evrov, Exit pa je lani v smrt pomagal 250 težko bolnim Švicarjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.