Svet
2 ogledov

Dovoljenje za onesnaževanje

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Ameriška vlada naj bi po novem izdajala dovolilnice za onesnaževanje, tiste tovarne, ki bodo onesnaževale manj, pa bodo lahko dovolilnice prodajali naprej večjim onesnaževalcem.

Predstavniški dom kongresa je uspel izlgasovati novo energetsko zakonodajo, ki uvaja dovolilnice za onesnaževanje. Čeprav je bila večina republikancev proti, se jih je nekaj vendarle pridružilo demokratom, tako da so predlog izglasovali s tesnim rezultatom 219 proti 212. Zdaj so na vrsti še senatorji, ki pa naj bi glasovali šele septembra.

Z omenjenim zakonom se ZDA obvezujejo, da bodo zmanjašle emisije toplogrednih plinov kar za 80 odstotkov do konca stoletja. Za državo, ki je do zdaj povečevala te emisije, in sicer za kar odstotek na leto, bo to trd oreh.

Po novem bodo morali onesnaževalci odšteti denar, če bodo hoteli to še naprej početi. Ameriška vlada naj bi s prodajo dovolilnic v desetih letih zaslužila kar 600 milijard dolarjev.

Zgodovinsko dejanje

Ameriški predsednik Barack Obama je nad izglasovanjem navdušen. Označil ga je za zgodovinsko dejanje: "To je drzen in nujno potreben korak, s katerim obljubljamo na milijone novih delovnih mest, razvoj nove industrije in zmanjšujemo našo odvisnost od zunanjih dobaviteljev nafte.“

Več ali manj delovnih mest?
A vsi niso tako navdušeni. Nasprotniki zakona, tako tisti iz republikanskih kot iz demokratskih vrst trdijo, da bo zakon prinesel višjo brezposelnost in višje davke, saj bo industrija morala vlagati več v ekolološko tehnologijo, po drugi strani pa bodo še plačevali za onesnaževanje. Zagovorniki pa vztrajajo, da bo zakon prinesel novo, zeleno industrijo in s tem nova, "čistejša“ delovna mesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.