Svet
5474 ogledov

Dr. Smrt je na smrt bolan

Günther von Hagens Body World
1/9
Epa
Človek, ki je mrtva človeška telesa spremenil v brezčasne umetnine, želi po smrti tudi sam postati eksponat.

Günther von Hagens je v zadnjem stadiju Parkinsonove bolezni, je sporočila njegova žena, prav tako doktorica anatomije Angelina Whalley.

73-letni von Hagens pa je na ženo naslovil nenavadno zahtevo, ki jo je Whalleyjeva sprva zavrnila, a nato spoznala, da mu bo na takšen nenavadni način izkazala ljubezen - balzamirala bo njegovo mrtvo telo, je povedala za britanski Observer.

Von Hagens namreč želi, da bi se po smrti pridružil svojim eksponatom, ki jih je ustvarjal od sredine 90-ih let naprej in ki so približali anatomijo teles ljudem na prav poseben način. Von Hagens je bil izumitelj posebnega postopka, kako človeško telo prek več faz balzamirati in odstraniti kožo ter druga odvečna tkiva, po potrebi jih tudi prerezati. Von Hagens je nato trupla darovalcev v različnih pozah po vsem svetu postavil na ogled na razstavah Body Worlds, kar je vsaj sprva vzbujalo tudi nemalo ogorčenja ter tudi sodnih postopkov. Poleg človeških je prepariral tudi živalske kadavre.

Proces priprave vsakega trupla je izredno dolgotrajen, saj traja kar okoli 1.500 ur.

Günther von Hagens Body World | Avtor: Epa Epa

"Angelina, dovoljeno ti je, da me zamrzneš na -25 stopinj, a po preteku enega leta se me moraš lotiti, saj se mi bodo sicer videle opekline zaradi zamrznitve," je po njenih besedah znanstvenik naročil ženi (oba na zgornji sliki lansko jesen). "Imam torej eno leto časa, da žalujem za njim, nato pa bom morala storiti, kar želi," je povedala Whalleyjeva. Dodala je še, da procesa pretvorbe njegovega telesa ne bi zaupal nikomur drugemu.

Ko bo balzamiran in pripravljen, želi biti von Hagens razstavljen v razmišljajoči drži. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.