Svet
13 ogledov

Draga debelost

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Združene države Amerike predebeli državljani letno stanejo najmanj 215 milijard dolarjev (dobrih 160 milijard evrov).

V Združenih državah Amerike sta predebeli dve tretjini odrasle populacije. Posredne in neposredne posledice njihove debelosti ameriško gospodarstvo stanejo najmanj 215 milijard dolarjev.

Zdravstveni stroški za odrasle, ki imajo prekomerno telesno težno, so za 147 milijonov dolarjev (dobrih 109 milijonov) višji kot za tiste odrasle z normalno težo, menijo znanstveniki inštituta Brookings, ki jih te dni objavljajo ameriški mediji, povzema pa tudi agencija Reuters.

Stroški nastajajo zaradi izostankov z delovnih mest, zmanjšane produktivnosti pa tudi prezgodnje smrti. Zaradi potnikov z večjo težo so višji stroški transporta, zaradi njih pa raste tudi količina izpuščenih plinov v okoliš.

Vlada proti debelosti
Stopnja debelosti v ZDA je začela naraščati že v 80-ih letih prejšnjega stoletja in še vedno narašča. Da bi rast zajezila, je vlada pooblastila posebno vladno skupino, na čelu katerih je Michelle Obama.

Ameriški predsednik je ob imenovanju skupine povedal, da so si zastavili cilj rešiti problem debelosti za prihajajočo generacijo. V Ameriki je namreč predebela tudi tretjina otrok.

 

Michelle Obama, nogomet, igranje, debelost, Ameri%C4%8Dani | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.