Svet
11901 ogledov

Drakonske kazni na Hrvaškem: 600 evrov za sprehod v kopalkah!

Plaža na Hvaru
Ne sprehajajte se v kopalkah ali brez majice, ne popivajte na ulicah in ne spite na tleh.

Že dve leti je Hvar poznan po drakonskih kaznih za turiste, ki se sprehajajo opiti, v kopalkah ali brez majice, piše hrvaški portal 24sata in dodaja, da so letos prepovedi le še nadgradili.

Za spanje na ulici naj bi bili turisti po novem kaznovani s 400 evri, zato se jim bolj splača poiskati primerno prenočišče. Uživanje alkohola na ulici se kaznuje s 700, sprehajanje v kopalkah s 600, sprehajanje brez majice in le v kratkih hlačah pa s 500 evri. 

"Gre le za preventivni trik"

A kot pišejo pri 24sata je skrivnost tabel, ki so jih postavili na Hvaru, le preventivni trik, saj niti redarji niti policija teh glob ne more pobrati, saj zanje nima podlage niti v zakonodaji niti v mestnih odlokih. 

Table na Hvaru | Avtor: 24sata 24sata

"Niti en mestni odlok ne predpisuje takšnih kazni," je za hrvaški spletni portal povedal nekdanji župan Hvara Rino Budrović, ki sedaj opravlja funkcijo mestnega svetnika. Postavitev tabel naj bi bila tako le preventivni trik, s katerim želijo preprečiti neprimerno obnašanje turistov. 

S postavitvijo tabel želijo med drugimi preprečiti negativno podobno mesta, ki je bilo leta 2017 v britanskem tabloidu The Sun razglašeno za žurerski raj mladih Britancev, ki uživajo v alkoholu, mamilih in seksu. Mestne oblasti sicer ne nasprotujejo zabavi mladih, a si želijo, da turisti ne bi na vsakem vogalu bruhali, urinirali ali vinjeni spali na ulici. Prav tako si želijo, da turisti ne hodijo v kopalkah po ulicah, v lokale in trgovine.

V dveh letih, odkar so postavili opozorilne table, so po besedah župana Rikarda Novaka zmanjšali neprimerno vedenje za 80 odstotkov. "Nimamo osnove za takšne kazni, če pa že, so manjše in znašajo okoli 200 kun (približno 30 evrov)," je za 24sata povedal Novak. "A table imajo izvrsten preventivni učinek, Hvaru so prinesle tudi veliko reklamo. O nas so pisali svetovni mediji, podobna opozorila pa postavljajo tudi druga turistična središča, kot so Barcelona, Firence ali Budva. Ne gre za to, da bi nekoga oglobili, ampak da ga opozorimo, naj se obnaša primerno."

Plaža na Hvaru | Avtor: Profimedia Profimedia

Kljub temu, da v dveh letih glob na Hvaru niso pobirali, je vseeno dobil sloves mesta, ki rigorozno kaznuje neprimerno obnašanje.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5