Svet
7985 ogledov

Drama na Krku: Slovenska družina ujeta v orkanski burji, komaj so jih rešili

Burja na Hrvaškem Profimedias
Reševanje slovenske družine v bližini Vrbnika na Krku.

Štiričlanska slovenska družina se je v torek kljub burji z manjšim čolnom odpravila na morje. Pristali so v zalivu v bližini Vrbnika in od tam poklicali pomoč, saj zaradi močnega vetra niso mogli izpluti iz zaliva.

Posredovati so morali gorski reševalci

Reševanje se je začelo ob 19.40, ko se je vključila tudi ladja pomorske in letališke policije v Reki, ki je bila v času klica na pomoč najbližje. Vendar zaradi plitvega morja in močnega vetra policistom ni uspelo priti do družine, zato so jim sporočili, naj počakajo na reševanje po kopnem, ki so ga organizirali s hrvaško gorsko reševalno službo.

Reševalci so družino našli nekaj po eni uri ponoči. 

Hrvaška policija jadralce in rekreativce poziva, naj spoštujejo predpise o varni plovbi, spremljajo vremensko napoved in preverijo, ali so njihova plovila ustrezno opremljena še pred izplutjem ter tako preprečijo nezaželene pomorske nesreče.

Oče z otrokoma v kajaku v nepremišljeno avanturo

Hrvaški portal morski.hr poroča o še eni reševalni akciji, ki ji je botrovalo nespoštovanje vremenskih razmer. Tokrat ne gre za slovensko družino.
Hrvaška reševalna služba je je včeraj z morja reševala očeta z dvema majhnima otrokoma, ki je s kajakom krenil iz Postira na Braču proti Dugemu otoku. 

Ker se do poznega popoldneva ni vrnil, je žena poklicala pomoč. Začela se je hitra intervencija, v reševanje sta se vključila dva čolna, očeta z otroki pa so locirali v Podstrani v bližini Splita, kamor so se popolnoma izčrpani zatekli. Reševalci so jih vrnili na Brač, kjer je očeta zaslišala policija. 

.

Fotografija je simbolna

 

Komentarjev 1
  • Naklonsky 15:34 29.julij 2022.

    Naj plačajo stroške reševanja in prav tako naj bodo kaznovani za ogrožanje človeških življenj. Mogoče jih bo izučilo.