Svet
17 ogledov

Drama s talci končana

Policija je osumljence aretirala po sedem mesecev trajajoči akciji.
1/15
Žurnal24 main
Po 16 urah konec zadrževanja talcev v kavarni v Sydneyju.

Več deset talcev je zadrževal 50-letni Iranec Man Haron Monis. Policija je po 16 urah obleganja vdrla v kavarno, odjeknilo je večje število strelov in eksplozij. Tri osebe so v obračunu umrle, še tri so po poročanju različnih medijev hudo poškodovane. Le nekaj trenutkov pred policijsko akcijo, je šest oseb zbežalo s prizorišča.

Policija je ustrelila tudi Monisa, umrla sta še 34-letni moški in 38-letna ženska.

Sumijo ga vpletenosti v ženino smrt

Man Haron Monis je v Avstraliji pridobil azil. Po poročanju medijev proti njemu potekajo sodni postopki zaradi niza nasilnih dejanj, vključno s spolnimi napadi in vpletenostjo v smrt žene, ter je trenutno na prostosti zaradi plačila varščine. V kavarno je vdrl zjutraj po lokalnem času, izobesil jezastavo z muslimanskimi verskimi znamenji.

Poleg tega naj bi Man Haron Monis pisal žaljiva pisma sorodnikom avstralskih vojakov. Sam sebe opisuje kot klerika in je na posnetkih več protestov.

Po poročanju Sky News, je ugrabitelj zahteval srečanje s avstralskim premerom Tonyjem Abbotom in tudi zastavo skrajne sunitske milice Islamske države. Grozil pa naj bi z detonacijo petih bomb.

Lastnik  kavarne je povedal, da naj bi bilo v stavbi deset članov osebja in 30 strank, a policija trdi, da jih je manj. 

Sumijo, da gre za politično motivirano ugrabitev

Sydney drama | Avtor: EPA EPA
Avstralski premier Abbot je pojasnil, da obstajajo indici, da bi lahko šlo za politično motiviran dogodek. V svoji drugi izjavi pa je Abbot ugrabitev označil kot zelo zaskrbljujoč incident: "Šokantno je, da so nedolžni ljudje talci politično motivirane oborožene osebe."

Nekaj časa je bilo v izložbenem oknu kavarne videti tudi črno zastavo z arabskimi črkami, vendar ne gre za zastavo skrajne sunitske milice Islamska država kot so najprej predvidevali, ampak za zastavo, ki jo je doslej uporabljalo že več različnih skupin.

Evakuirali tudi opero

Območje v središču Sydneya je bilo evakuirano, več stavb pa je zaprtih. Evakuirali so tudi bližnjo ameriško ambasado in znamenito sydneysko opero. Oblasti svarijo občane naj se izogibajo bližnjemu območju. Za promet so zaprli tudi zračni prostor nad središčem mesta. Po mestu pa so potekali tudi številni varnostni pregledi.

Vodilni kavarne Lindt Chocolate Café, kjer je prišlo do ugrabitve, so na svojem Facebook profilu zapisalo, da so globoko zaskrbljeni nad resnim incidentom. Z mislimi in v molitvah pa so z osebjem in strankami, ki so vpleteni, in njihovimi družinami.

Komentarjev 10
  • Piran 00:50 16.december 2014.

    Pa si ti bil kdaj v Iranu. Iran je ena od najbolj varnih dežel na svetu. Amerika pa je ena od najbolj nevarnih dežel na svetu. Perzijci so najbolj miroljuben narod na svetu. Ameri pa so tako bojeviti, da ne ...prikaži več znajo več živeti brez sovražnika. Ameri postanejo zares zaskrbljeni šele tedaj ko ostanejo brez sovražnika.

  • mph 21:23 15.december 2014.

    Z bolniki pač ni možno razumno debatirati.

  • erikkk 21:02 15.december 2014.

    Ampak res ne moreš vrjet pa samo taki tam iz irana okolice so ful problematični za cel svet ... samo ta zalega dela takeo sranje po svetu ... veen iz držav nagnat pa jim za zmeraj prepovedad vrnitev ...naj se pobijajo med sabo