Svet
16067 ogledov

Drama s talci v Makarski

Hrvaška policija Epa
Po celonočnih pogajanjih so moškega ob pol desetih zjutraj prijeli.

Okrog pol desetih zjutraj so prijeli 45-letnega moškega, ki je skoraj celo noč sedel na robu balkona in grozil s samomorom, v stanovanju je zadrževal družino.

Drama je se od druge ure zjutraj dogajala v devetem nadstropju zgradbe v ulici Vladimirja Nazorja. Policisti so zaprli sosednjo ulico, na terenu pa so bili pripadniki posebnih enot policije, gasilci ter nujna medicinska pomoč. Poskus intervencije z gasilsko lestvijo so prekinili zaradi groženj, da bo skočil.

Drama s talci v Makarski | Avtor: Matko Begovic/Večernji list Matko Begovic/Večernji list

V stanovanju naj bi bili tudi njegovi hčerki, ki so jih uspeli rešiti na varno, ženo je izpustil okrog šeste ure zjutraj, odpeljal jo je rešilec, poroča Slobodna Dalmacija.

"Okrog pol treh zjutraj se je v Makarski moški zaprl v stanovanje z enim članom najožje družine in grozil, da bo poškodoval to osebo ter grozil s samomorom. Na kraj dogajanja je prišla polciji, potem pa še pogajalec posebnih enot policije. Okrog šeste ure je moški izpustil osebo, sam pa je še naprej ostal v stanovanju in grozil s samomorom. Ob 9.23 je bil prijet. Članu družine je bila nudena zdravniška pomoč, bil je lažje poškodovan," je sporočila policija, ki hčerk storilca ne omenja.

_____

Če pri kom prepoznate opozorilne znake za samomor:

• ga ne puščajte samega;

•iz okolja odstranite strelno orožje, alkohol, tablete in ostre predmete, s katerimi bi se lahko poškodoval;

• pokličite 112;

• odpeljite ga v dežurno zdravstveno ambulanto v najbližji zdravstveni dom ali se po pomoč obrnite na 112 ali katerega izmed drugih virov pomoči.

Viri pomoči:

Najbolj dostopen vir strokovne pomoči predstavlja izbrani osebni zdravnik. Kadar je stiska zelo huda in osebni zdravnik ni dosegljiv, se lahko posameznik obrne po pomoč tudi na: dežurnega zdravnika, najbližjo splošno ali psihiatrično bolnišnico, na reševalno službo (112) ali na Center za izvenbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani (01/4750 670).

Informacije o ustreznih oblikah pomoči, podpora in pogovor so na voljo tudi na sledečih kontaktih:

Telefoni za pomoč v stiski:

Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur na dan, vsak dan)

Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja 080 11 55 (pon–pet med 12. in 22. uro; sob, ned, prazniki med 18. in 22. uro)

TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 14:47 15.julij 2023.

    Se mu je sijalo. od višjih cen pri Hrčkih! Normalno...