Svet
52 ogledov

Drama s talci v Nairobiju

Kenija nakuovalno sreišče
1/18
EPA
Najmanj 59 mrtvih in okoli 200 ranjenih.

Strelski napad v nakupovalnem središču v kenijskem Nairobiju je po podatkih notranjega ministrstva zahteval 59 življenj in 175 ranjenih. Rdeči križ navaja, da je ranjenih več kot 200. Kot je dejal notranji minister Joe Lenku, je okoli tisoč ljudem uspelo pobegniti iz nakupovalnega centra Westgate, ki so ga domnevno napadli pripadniki somalijske milice Šebab. Povedal je še, da se deset do 15 napadalecev še vedno nahaja v stavbi.

Med smrtnimi žrtvami sta po podatkih francoske tiskovne agencije AFP tudi dva francoska in dva kanadska državljana, eden od slednjih je diplomat. Med ranjenimi so tudi ameriški državljani, britansko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da so v nakupovalnem središču tudi britanski državljani.

Iz nakupovalnega središča je bilo davi, več kot 20 ur po začetku napada, slišati novo silovito streljanje, nato pa so iz poslopja evakuirali dva ranjena kenijska vojaka.

"Zaslišali so se streli, nastal je kaos"

Nekaj ljudi je za CNN spregovorilo, kaj se je pravzaprav dogajalo znotraj centra.

Uche Kaigwa Okoye je dejal, da je sedel v baru, ko so se v nakupovalnem središču zaslišali streli. Nastal je kaos. "Ko smo zaslišali strele v našem nadstropju, smo se skrili v stranišče. Zbežali smo v en oddelek. Mislim, da nas je bilo okrog dvajset. Napadalci so imeli granate. Vse skupaj je bilo zelo glasno. Videli smo tudi solzivec." Dodal je še, da so videli ljudi, ki so panično iskali svoje domače. Pobegniti jim je uspelo šele, ko so v njihovo nadstropje prišli policisti

Saro Head iz Washingtona, ki je v Keniji na poslovnem potovanju je v trenutku napada voznik pripeljal v garažo centra. Ko je zaslišala streljanje se je s kolegico skrila pod avto, nato pa sta stekli do stopnišča. Kot je dejala je bilo tam še nekaj ljudi, dve osebi sta bili ranjeni. "Nato smo uspeli pobegniti skozi skladišče. Bežali smo, po tleh je bilo vse krvavo. „

Maščujejo se zaradi posredovanja v Somaliji

Odgovornost za napad je prevzela somalijska milica Šebab, ki je sporočila, da gre za povračilo za kenijsko vojaško posredovanje v Somaliji. Kenijske enote sodelujejo v enotah Afriške unije v posredovanju proti somalskim islamistom.

Nakupovalni center Westgate, ki je sicer v izraelski lasti, je vrata odprl leta 2007. Gre za priljubljeno središče bogatejših Kenijcev in tujcev, ki živijo in delajo v okolici. Med slednjimi so tudi uslužbenci Združenih narodov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.