Svet
15 ogledov

Drama s talci v nakupovalnem centru končana

 Westgate nakupovalni center eksplozije Nairobi Kenija Reuters
Kenijske enote so ponoči prevzele nadzor nad celotnim nakupovalnim centrom Westgate v Nairobiju, ki so ga v soboto zavzeli pripadniki somalijske milice Šebab. Po zadnjih podatkih naj bi se drama zaključila.

Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je sporočil, da se je drama s talci v nakupovalnem središču v Nairobiju končala, so pa izgube v napadu somalijskih islamskih skrajnežev velike, saj je življenje izgubilo 67 ljudi. Pripadniki somalijske milice Šebab so nakupovalno središče zasedli v soboto.

"Premagali smo naše napadalce. Naše izgube so velike, a bili smo pogumni, enotni in močni. Kenija se je soočila z zlom in zmagala. Premagali smo naše sovražnike in vsemu svetu pokazali, kaj zmoremo," je kenijski predsednik dejal v televizijskem nastopu.

Tri dni žalovanja

Kenyatta je še povedal, da je bilo v napadu ubitih 61 civilistov in šest pripadnikov kenijskih varnostnih sil. Poleg tega je bilo ubitih pet napadalcev, 11 pa jih je pridržanih. Predsednik je ob tem še razglasil tri dni žalovanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V treh dneh obleganja je bilo ranjenih še najmanj 200 ljudi.

Nakupovalno središče Westgate je v soboto zasedla skupina napadalcev, ki so obiskovalce napadli s strelnim orožjem in granatami. Odgovornost za napad je prevzela somalijska milica Šebab. Napad naj bi bil maščevanje za vdor kenijske vojske v Somalijo leta 2011, kjer so se borili proti milici.

Kenyatta je še razkril, da poteka "preiskava, da se ugotovi državljanstvo vpletenih v napad". Kenijske varnostne sile namreč navajajo, da je bilo med napadalci tudi več tujih državljanov, med drugim domnevno tudi dva ali trije somalijski Američani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.