Svet
23 ogledov

Drama se nadaljuje

Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama se vrača v Mehiški zaliv. V Washingtonu niso prepričani, da naftna družba BP ve, kaj počne.

V Washingtonu se nadaljuje politična drama, saj je naftna družba BP zaradi eksplozije na naftni ploščadi Deep Water Horizon še vedno pod drobnogledom preiskovalcev. Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da se bo prihodnji teden vrnil na območje Mehiškega zaliva, kjer naj bi se strokovnjaki z ustreznimi postopki lotili razlitja nafte.

Ameriški minister za notranje zadeve Ken Salazar je v senatu povedal, da vlada razmišlja o odstranitvi družbe BP iz reševanja nastale situacije, saj naj bi britansko podjetje zamudilo vse zadane roke. Ameriška vlada pravi, da je zaupanje v naftno podjetje, ki je lagalo o dnevno izliti količini nafte, vse manjše. Salazar je dodal, da bodo nadzor nad reševanjem prevzeli sami, če bodo spoznali, da BP ne dela vsega, kar bi lahko in bi morali. Podjetje bo kljub temu še vedno dolžno plačati stroške čiščenja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
BP edini z dovolj izkušnjami
V pomoč pri reševanju okoljske katastrofe je ameriška vlada naftnemu gigantu poslala svoje najboljše strokovnjake. Prepričani so, da se BP trudi rešiti situacijo. "Nismo popolnoma prepričani, da vedo, kaj počnejo,“ je Salazar izrazil svoje dvome. Čeprav bi lahko vlada BP iz postopka umaknila, pa je slednja edina organizacija z dovolj znanja in izkušnjami v spoprijemanju z nesrečo.

Izplačujejo odškodnine

BP je medtem že izplačal številne odškodnine v višini 50 milijonov dolarjev (41 milijonov evrov). Denar za povzročeno škodo so prejeli ribiči, ribiči morskih rakcev in nekateri prebivalci, ki jih je okoljska katastrofa najbolj prizadela. Naftni madež je onesnažil obalo Louisiane in nekatere otoke Mississippija in Alabame, dosegel pa je tudi obalo Floride, kjer turiste svarijo, naj se izognejo kopanju v morju. Oblasti so na območju Mehiškega zaliva prepovedale ribolov, število mrtvih ptic in morskih živali pa strmo narašča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.