Svet
2301 ogledov

Dramatičen nagovor Vučića, za izgrede obtožil tudi tuje obveščevalne službe

Beograd protesti Epa
Vučić: Gre za najbolj brutalno politično nasilje zadnjih nekaj let, za zgodbami o koronavirusu se skriva agresiven politični protest.

V središču Beograda so sinoči izbruhnili množični protesti, ki so se zavlekli do zgodnjih jutranjih ur ter so jih spremljali izgredi in spopadi s policisti.

Več tisoč jeznih Beograjčanov se je zbralo po nagovoru predsednika Aleksandra Vučića o novih omejitvah zaradi koronavirusa, nekaj jih je celo uspelo vdreti v poslopje parlamenta.

Beograd protesti | Avtor: Epa Epa
Na obeh straneh je bilo več ljudi ranjenih. Kot je danes sporočila policija, je bilo ranjenih najmanj 43 policistov in 17 protestnikov, v policijskem pridržanju pa je 23 oseb. 

Potem ko so dobili okrepitve, med drugim na konjih in s policijskimi psi, je policistom okoli druge ure zjutraj le uspelo s solzivcem pregnati protestnike izpred skupščine. Mediji so s terena poročali tako o napadih na policiste kot tudi o policijskem nasilju, predvsem brutalnosti policistov v civilu in nasilnih aretacijah, regionalna televizija N1 je o tem poročala v živo. 

Dramatičen nagovor predsednika Vučića

Beograd protesti | Avtor: Epa Epa
Nastala je tudi velika gmotna škoda, med drugim so zažgali pet policijskih vozil. Zato je popoldne državljane nagovoril predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki je za izgrede okrivil desne skrajneže.

Vučić je med skoraj enournim govorom, ki ga je prekinjalo več novinarskih vprašanj, velikokrat omenjal desne skrajneže, za katere je dejal, da sovražijo migrante, 5G tehnologijo in verjamejo, da je "zemlja ravna."

Opozicijske politike je obtožil napeljevanja k nemirom, z namenom, da rušijo državo. V svojem govoru je omenjal vplive tujih obveščevalnih služb in liberalne medije iz regije. 

Vučić je policijsko nasilje zanikal, ob tem je poudaril, da so protestniki več ur kamenjali policiste, preden so le-ti reagirali. Po njegovem so se policisti samo branili, da bi zaščitili svoja življenja. 

Poudaril je, da bo prenočil v stavbi predsedstva, da bi tistim, ki so napovedali današnje proteste, pokazal, da se ne boji. "Pozivam ljudi, naj ne hodijo proteste. Tukaj bom, in šele jutri bom odpotoval v Pariz, zato si ne bom odpočil pred jutrišnjim pogovorom z predsednikom Macronom. Prosim ljudi, naj ne gredo ven, da ne bi prišlo do novih okužb. Danes je naš drugi najslabši dan od začetka epidemije. Imamo 357 na novo okuženih," je še dejal Vučić.

Zabeležili 357 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo še 11 bolnikov.

Srbiji so doslej opravili 464.171 testov na okužbo, v zadnjih 24 urah 8567, je objavljeno na spletni strani covid.rs.

Srbija koronavirus | Avtor: Epa Epa
V Srbiji so doslej potrdili 17.076 okužb z novim koronavirusom. Trenutno je v državi 3173 aktivnih primerov novega koronavirusa. Med bolniki s covidom-19, ki potrebujejo zdravljene v bolnišnici, jih je 118 na ventilatorjih. Odstotek smrtnosti je dva odstotka.

Odločitve o policijski uri še ni

V Srbiji je po poročanju Blica največjo polemiko sprožilo napovedana ponovna uvedba policijske ure za vikend v Beogradu in morda v vsej državi. Minister za zdravje Zlatibor Lončar je ob tem sporočil, da bo dokončno odločitev sprejel krizni štab v prihodnjih dveh dneh.

Namestnica direktorja srbskega Inšituta za javno zdravje Darija Kisić Tepavčević je danes ocenila, da v Srbiji ne bi bili potrebni novi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, če bi prebivalci v Srbiji spoštovali splošne preventivne ukrepe in se ne bi zbirali predvsem v zaprtih prostorih.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • Žurnalček 21:19 08.julij 2020.

    Pa zar se četnićke fukare od komunjara, res ne morejo spomniti ničesar drugega , kot vanjski neprijatelj stalno vreba !!! Za kozlat !

  • SonnyBlack 20:43 08.julij 2020.

    bi treba se pri nas nardit tako stalo???dosti vec ne manjka...do takih scen

  • ode 20:35 08.julij 2020.

    Dvakrat več policistov ranjenih, kot protestantov. Kakšna policija pa je to?