Svet
40 ogledov

Dramatično opozorilo vodje protiteroristične enote

Vojaki Islamske države Profimedias
Borci Islamske države naj bi se pripravljali na “spektakularne” napade na Veliko Britanijo, je opozoril vodja britanske protiteroristične enote. Med cilji naj ne bi bila več zgolj policija in vojska, pač pa vse, kar predstavlja zahodni način življenja.

Mark Rowley z londonske policije je povedal, da grožnje Islamske države, ki je medtem zavzela velik del Iraka in Sirije, ves čas naraščajo in da skrajneži že od napadov na Pariz novembra lani, ko je umrlo 130 ljudi, omenjajo nove napade. “Teroristična skupina ima velike ambicije te grožnje uresničiti in dejansko izvesti čim bolj spektakularne napade,” je britanskim medijem povedal Rowley.

Britanska policija je od konca leta 2014 do začetka letošnjega leta razkrila sedem načrtov terorističnih napadov, lani pa je v okviru boja proti terorizmu aretirala 339 ljudi. Polovico so jih obtožili, je povedal Rowley. Med aretiranimi je bilo okoli 77 odstotkov britanskih državljanov, 14 odstotkov je bilo žensk, 13 odstotkov aretiranih pa je bilo mlajših od 20 let.

Britanske varnostne službe so še opozorile, da je največja grožnja Islamske države na britanskem otoku radikalizacija mladih Britancev preko svetovnem spleta in nevarnost, da bodo tisti, ki so se borili v Siriji in Iraku po povratku v domovino izvedli teroristične napade. Obstajajo ocene, da je v Sirijo odpotovalo okrog 800 britanskih državljanov.

Rowley je še povedal, da nedavne aretacije razkrivajo, da je Islamska država spremenila metodologijo delovanja in da po novem tiste borce, ki so prišli iz Evrope po opravljenem urjenju pošljejo domov, kjer naj bi imeli posebne naloge.

V Veliki Britaniji od leta 2014 velja druga najvišja stopnja ogroženosti pred mednarodnim terorizmom, kar pomeni, da je napad zelo verjeten.

Komentarjev 9
  • h3o 18:08 08.marec 2016.

    zdej si pa predstavlajajte da tile isis muslići začnejo delat jedrsko orožje...

  • Milan Novak 13:50 08.marec 2016.

    Zgleda da bo res potreben veliki pok, da se levi fašisti streznijo !!!

  • malonaokoli 07:33 08.marec 2016.

    oh, no...pa ne od evropejca zahtevati nemogoče...v EU je zakon svobode močnejši od sile in človekove pravice širše od varnosti.