Svet
1049 ogledov

Dramatično v Franciji. Uvedba izrednih razmer?

Izgredi v Franciji
1/4
Profimedia
Danes je že tretji dan, odkar po Franciji potekajo nemirni izgredi zaradi smrti 17-letnika. Francoske oblasti zato razmišljajo o razglasitvi izrednih razmer, da bi ponovno vzpostavili red v državi.

Francoska vlada po tretji noči nasilnih nemirov zaradi smrti 17-letnika, ki ga je v torek med prometno kontrolo ustrelil policist, preučuje vse možnosti za vzpostavitev reda v državi, vključno z razglasitvijo izrednih razmer, je danes dejala francoska premierka Elisabeth Borne. Po besedah Borne je nasilje, do katerega je v Franciji ponoči prišlo že tretji dan zapored, nesorazmeren odziv na smrt 17-letnega Nahela. 38-letni policist je sicer obtožen naklepnega umora in je v začasnem priporu. Borne je nemire označila za "neznosne in neopravičljive" in dejala, da vlada razmišlja tudi o razglasitvi izrednih razmer.

Te bi lokalnim oblastem dale večje pooblastila, vključno z možnostjo uvedbe policijske ure in prepovedi demonstracij, policija pa bi imela več svobode pri soočanju z izgredniki in preiskavah domov. Za razglasitev izrednih razmer so se sicer v prvi vrsti zavzele desne stranke.

Francoska premierka Elisabeth Borne | Avtor: Profimedia Profimedia
Borne, ki je z novinarji govorila med obiskom policijske postaje v kraju Evry-Coucouronnes pri Parizu, je dejala, da so na mizi vse možnosti za ponovno vzpostavitev reda v državi. Dodala je, da bo o tem govorila s predsednikom Emmanuelom Macronom. Ta je za danes sklical nov krizni sestanek vlade, zaradi česar je tudi predčasno zapustil Bruselj, kjer se je udeležil vrha EU. Sestanek naj bi se začel ob 13. uri po lokalnem času, poroča britanski BBC.

Kot je še dejala francoska premierka, so v nemirih sodelovali "zelo mladi" in "zelo nasilni" posamezniki, ki pa niso bili lokalni prebivalci.

Do sedaj aretirali 667 ljudi

V petek zgodaj zjutraj je bilo do sedaj po vsej državi aretiranih 667 ljudi. Francosko notranje ministrstvo je med drugim sporočilo, da je bilo v četrtkovih protestih ranjenih 249 policistov in žandarjev. Spopade med policijo in protestniki je zaznamovalo tudi številno plenjenje trgovin in napadi na javne zgradbe. Tako sta bili v Parizu izropani vodilni podružnici Nike in Zara, poročajo tuji mediji. V mestu Pau pa so protestniki v policijske postaje metali molotovke. V Lillu je zagorela osnovna šola in okrožni urad, poroča The Guardian.

Na ulice je bilo napotenih 40.000 policistov, vključno s 4.000 v širšem območju Pariza. Ministrstvo je tudi sporočilo, da nihče od policistov ni utrpel hujših poškodb.

Množična opozorila tujim državljanom

Medtem je Norveška svojim državljanov v Franciji dejala, naj se zaradi nemirov izogibajo večjim zbiranjem. Po poročanju BFM TV je norveški zunanji minister državljanov poslal sms sporočilo z dotičnim opozorilom. Francija je sicer priljubljena destinacija norveških turistov, lani jo je obiskalo okoli 270.000 Norvežanov. Med drugimi je tudi Berlin izrazil "določeno zaskrbljenost nad dogajanjem v Franciji," poroča le Monde.

"Videli boste, kako se Nanterre prebuja"

Po spletu pa se kot ogenj širi posnetek voznika reševalnega vozila, ki vneto zmerja policijo. Na posnetku, ki je hitro postal viralen, se sliši reševalca, kako kriči: "Ima 17 let, vidite, da ima otroški obraz. Zaradi prekrška glede vozniškega dovoljenja. Poznam fanta, gledal sem ga, kako je odraščal. Mama ga je vzgajala sama, oče je odšel. Pokopala bo sina. Zaradi prekrška. Nocoj boste videli, kako bo. Trenutno vsi spijo. Videli boste, kako se Nanterre prebuja."

Reševalec z imenom Marouane je bil pozneje spoznan za krivega kršitve javnega reda in miru, vendar zaradi okoliščin ne bo prejel nikakršne kazni. Dejal je še, da mu je bil Nahel kot mlajši brat in je vsem z veseljem pomagal, poroča portal The Guardian.

20 milijonov evrov za obnovo javnih objektov

Regija Ile-de-France bo izglasovala nujno pomoč v višini 20 milijonov evrov za pomoč pri obnovi javnih objektov, ki so bili uničeni med izgredi in nemiri, poroča francoski portal Franceinfo. Denar bo namenjen za obnovo uničenih šol, policijskih uprav, mestnih hiš, avtobusov in tramvajev, ki so bili tarča napada protestnikov. Francoska republikanska stranka je med drugim javno obsodila tovrstna dejanja ter jih označila za nedopustna. Dodali so še, da ne bodo dovolili, da bi razbojniki napadli simbol njihove republike. Glasovanje bo sicer potekalo v sredo, 5. junija.

1/4
Profimedia

Oglasili so se tudi združeni narodi

Združeni narodi so medtem sporočili, da se mora Francija v luči smrti najstnika alžirsko-maroškega porekla soočiti z vprašanjem rasizma v policijskih vrstah. "To je trenutek, ko se mora država resno lotiti globokih vprašanj rasizma in diskriminacije pri kazenskem pregonu," je v Ženevi dejala tiskovna predstavnica urada visokega komisarja ZN za človekove pravice Ravina Shamdasani.

Po njenih besedah ZN sicer poudarjajo tudi pomen mirnega zbiranja na shodih in protestih. Francoske oblasti je ob tem pozvala, naj pri obvladovanju nasilja na demonstracijah upoštevajo načela zakonitosti, nujnosti, sorazmernosti in odgovornosti ter poudarila, da je treba vse obtožbe o nesorazmerni uporabi sile nemudoma preiskati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namestnik vodje francoskega policijskega sindikata Thierry Clair pa je zavrnil očitke o rasizmu v policiji. "Ljudi ne nadzoruješ zaradi barve kože. Nadzor in aretacijo izvedeš ob upoštevanju dejstev," je dejal. Poudaril je, da francoska policija ni rasistična, in da njeni pripadniki prihajajo iz različnih okolij, so različnih ras in veroizpovedi.

"Lahko pride do ravnanja, ki je na meji, in nekateri policisti so bili zaradi takih dejanj sankcionirani, včasih odpuščeni, vendar je to nekaj obrobnega, kot se dogaja v vsaki korporaciji ali instituciji," je dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • 515b8e52bfc9c974c8421f6b74ddc80d98b3412a 07:48 02.julij 2023.

    2018 je bil BDP v EU 16 000 milijard. Ameri so bili tam okoli na 19 000 milijard. Leta 2022 so ameri skocili na 25 000 milijard. V EU je BDP padel na 15 800 milijard. Financno stanje v EU ...prikaži več je zanic. Privi, ki to obcutijo so migrantske familije. Vecina zaposlena v realni ekonomiji, kjer place ne gredo gor. Hkrati stroski strmo narascajo. Dobra dela za mesanje megle, ki nicesar ne prinasajo so se vedno namenjena domacinom. Da o uporabi drog in alkohola ne govorimo.

  • Luksi 15:48 30.junij 2023.

    Napisali ste, da nemirov ne povzročajo lokalni prebivalci. Bolj prav bi bilo, da po franciji divja horda podivjanih migrantov, ki uničuje vse pred seboj. Nihče pa ne pomisli, da je lahko čez nekaj let tudi pri nas tako, če se ...prikaži več jih bo še naprej vabilo...

  • h4ck3r 15:40 30.junij 2023.

    "Zelo mladi" in "zelo nasilni" glede na to kdo je bil ubit, so to "welcome" ljudje in njihovi potomci, katere bi sedaj radi malo razselili po EU. Avtohtonim to ne bi prišlo na pamet ali pa v zelo malem številu. ...prikaži več Kar obdržite jih sami in se hvalite kako odprta in strpna družba ste. Kdo se hvali s takšnim početjem nima 3 čistih tam zgoraj...enako se na žalost dogaja s kar nekaj velikimi mesti po celotni EU...se na potovanjih že sprašujem, če sem sploh prišel v pravilno mesto.