Svet
16 ogledov

Dražja kava na Hrvaškem

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Hrvati dvigujejo cene mlete kave, ki naj bi bila dražja celo do 20 odstotkov. Pričakujejo dvig cen tudi v lokalih. Razlog - znatna podražitev na svetovnih borzah.

 

Do visokih rasti cen kave na svetovnih borzah je pripeljalo povečanje povpraševanja zlasti na Kitajskem, hkrati pa so največji pridelovalci kave v Kolumbiji, Braziliji in Vietnamu letos in lani pridelali znatno manj kave, med drugim tudi zaradi slabega vremena.

Po pisanju hrvaških medijev se pri sosedih napoveduje precej dražja kava. Drastičen porast cene kave na svetovnih borzah od začetka letošnjega leta je skupaj z rastjo dolarja pripeljal do višje cene surove kave. Hrvaškim proizvajalcem mlete kave se je surovina tako v prvi polovici letošnjega leta podražila celo do 60 odstotkov.

 

Da bi nadoknadili rast cene kave na svetovnem tržišču, bi morali povprečno ceno kave zvišati celo do 20 odstotkov, po pisanju portala Jutranji.hr trdijo proizvajalci.

Skrb tudi zaradi nakupa Droge
Glede na krizo in padec potrošnje na Hrvaškem vendarle pričakujejo, da bodo proizvajalci del bremena prevzeli nase in da se ne bodo odločili za tako drastično povišanje cen. Da rezerve obstajajo, dokazuje podatek, da je Franck, vodilni hrvaški proizvajalec kave, v prvem četrtletju letošnjega leta ustvaril skoraj 15 odstotkov več prihodkov glede na primerljivo lansko obdobje.

 

V Avstriji in Nemčiji so že sprejeli odločitev za podražitev kave za 1,5 do 2 evra za kilogram.

 

Kot piše Jutarnji.hr, hrvaškim proizvajalcem kave grozi še en udarec, saj je Atlantic groupa Emila Tedeschija z nakupom Droge Kolinska dobila dva močna proizvajalca kave znamk Grand in Barcaffe. Pričakujejo, da bo Tedeschi kmalu s tema znamkama okrepil ponudbo na Hrvaškem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.