Svet
19165 ogledov

Drevo prijateljstva med Trumpom in Macronom se je posušilo

Donald Trump Emmanuel Macron Epa
Drevo, je najprej izginilo s travnika, zdaj pa je znana tudi njegova usoda.

Lani sta na travniku pred Belo hišo predsednika ZDA in Francije Donald Trump in Emmanuel Macron v znak prijateljstva posadila drevo. Hrast je Macron ob obisku v ZDA pripeljal iz Francije, kjer so ga vzgojili v gozdu Belleau na severu države, na območju, kjer je med 1. svetovno vojno leta 1918 umrlo približno 2000 ameriških marincev.

Drevo naj bi simboliziralo prijateljstvo med narodoma, vendar pa so ameriški mediji kmalu ugotovili, da je izginilo. Drevo so namreč odstranili in ga dali v karanteno, da bi se izognili uvajanju kakršnih koli evropskih okužb ali parazitov. Karantena je obvezna za vse žive organizme, uvožene v ZDA.

Zdaj pa so francoski mediji razkrili, da je drevo "umrlo" v karanteni, kjer naj bi raslo dve leti, preden naj bi ga ponovno zasadili na travniku Bele hiše.

Usoda drevesa bi lahko simbolizirala odnose med predsednikoma, ki so se od Macronovega obiska v ZDA precej ohladili. Macron in Trump, ki je med drugim francoskega predsednika in Francijo napadel v seriji tvitov ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne, sta na različnih bregovih glede vrste vprašanj, tako glede Irana, svetovne trgovine kot multilateralizma.

Ko sta se voditelja v Normandiji prejšnji teden pojavila skupaj ob 75. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji, je Macron poudarjal multilateralizem ter pozval Trumpa, naj si prizadeva za mednarodno kohezijo, piše Deutsche Welle.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Pepe007 09:08 10.junij 2019.

    V tej zgodbi vidim pozitivno to, da so tudi to "politično" drevo dali v karanteno, da ne bi na drugo celino priselili neavtohtonih organizmov. O simboliki tega, da je drevo crknilo, pa ne bi.

  • slovenski97 08:16 10.junij 2019.

    Ker je Macron zmeden levičar in drži lopato kot levičar, ni čudno, da se je drevo posušilo. Mimogrede, kje pa ima svojo staro mamo?